Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Ivana Smit: 'Luna Johnson koud en arrogant'

Geplaatst opzondag 19 mei 2019 - 22:50

"De houding van Luna, zo arrogant. Ze weet precies wat ze doet, maar ze is echt keihard."

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Thijs Zeeman zegt zondagavond in de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit op SBS6 vooral geraakt te zijn door de kille houding van de vrouw die de laatste nacht doorbracht met het 18-jarige Sittardse model Ivana Smit in december 2017.

Speurwerk
Voor de bijna twee uur durende reportage achterhaalde hij met hulp van een privé-detective het adres van het echtpaar Luna en Alexander Johnson in Amerika, waar het echtpaar na de tragische dood van Ivana vanuit Kuala Lumpur naar toe verhuisd is. Het heeft er alle schijn van dat het echtpaar bewust van de radar heeft willen verdwijnen. Smit viel van een balkon op de 20ste etage van een appartementencomplex en overleed. Ze had een wilde nacht met drank, drugs en seks doorgebracht met het echtpaar dat al zeven jaar in Kuala Lumpur leefde, maar daar na de dood van de jonge vrouw niet meer lang bleef.

Fouten
Politie en justitie in Maleisië, een land waar veel corruptie is, maakten grove fouten in het onderzoek na haar dood. Zo kregen de Johnsons gelegenheid tijdens een kort verblijf in een cel wegens drugsgebruik hun schoonmaakster het appartement op orde te laten brengen na het fatale incident. Toen de politie er huiszoeking deed, werden er geen sporen meer aangetroffen. Een agent zegt in een hoorzitting over de gebeurtenis dat hij nooit een forensische opleiding heeft gehad en dus niet wist hoe hij sporen veilig moest stellen.

De Maleisische patholoog anatoom verklaart onder ede dat ze geen tijdstip van overlijden heeft kunnen vaststellen en dat Ivana nog geleefd zou hebben na haar val. Dat wordt in dezelfde hoorzitting tegengesproken door een contra-expertise van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van der Goot. Als ze door de rechter met de bevindingen van Van der Goot wordt geconfronteerd, wil de Maleisische arts opeens niets meer verklaren, en verwijst ze naar haar baas. Op basis van de bevindingen in de maanden durende hoorzitting concludeert de Maleisische rechtbank dat de dood van Ivana een 'tragisch ongeluk' was en dat de Johnsons niet vervolgd worden voor betrokkenheid bij haar dood. De nabestaanden van Ivana zijn tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Lees ook: Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Ouders
De familie van Ivana is al sinds het incident bezig te achterhalen wat er precies gebeurd is. In de documentaire komen de ouders van Ivana - Karin en Marcel - voor het eerst aan het woord. Moeder Karin: "Ik neem ze het meest kwalijk dat mijn dochter naakt gevonden is. En dat ze misbruik hebben gemaakt van een meisje van 18 jaar. Ik weet vanaf dag één dat dit gewoon niet klopt."

Civiele procedure
Het achterhalen van het adres van de Johnsons door journalist Zeeman was een belangrijke stap voor de ouders. De Johnsons hebben in Maleisië nooit voor de rechter hoeven verklaren over de gebeurtenissen van de fatale nacht. In de aanloop naar de uitzending van de documentaire werd bekend dat advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden van Ivana een civiele procedure tegen de Johnsons aanspant in Amerika. Ze hopen het echtpaar op die manier te dwingen een verklaring af te leggen over wat er die laatste nacht in het appartement is gebeurd, of mogelijk zelfs te kunnen vervolgen.

Lees ook: Familie Ivana Smit start civiele zaak tegen Amerikaans stel

Kritiek
Op social media oogst de documentaire na uitzending kritiek. Kijkers storen zich aan de omslachtige achtervolging van het echtpaar Johnson, de langdurige observaties van het huis van het echtpaar en de houding van journalist Thijs Zeeman, die zijn emoties niet heel goed in bedwang kan houden als het hem eindelijk lukt Luna Johnson te confronteren met de beschuldiging van betrokkenheid bij de dood van Ivana en de zwijgzame houding van het echtpaar.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen