Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zaak Ivana Smit: 'Luna Johnson koud en arrogant'

Geplaatst opzondag 19 mei 2019 - 22:50

"De houding van Luna, zo arrogant. Ze weet precies wat ze doet, maar ze is echt keihard."

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Thijs Zeeman zegt zondagavond in de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit op SBS6 vooral geraakt te zijn door de kille houding van de vrouw die de laatste nacht doorbracht met het 18-jarige Sittardse model Ivana Smit in december 2017.

Speurwerk
Voor de bijna twee uur durende reportage achterhaalde hij met hulp van een privé-detective het adres van het echtpaar Luna en Alexander Johnson in Amerika, waar het echtpaar na de tragische dood van Ivana vanuit Kuala Lumpur naar toe verhuisd is. Het heeft er alle schijn van dat het echtpaar bewust van de radar heeft willen verdwijnen. Smit viel van een balkon op de 20ste etage van een appartementencomplex en overleed. Ze had een wilde nacht met drank, drugs en seks doorgebracht met het echtpaar dat al zeven jaar in Kuala Lumpur leefde, maar daar na de dood van de jonge vrouw niet meer lang bleef.

Fouten
Politie en justitie in Maleisië, een land waar veel corruptie is, maakten grove fouten in het onderzoek na haar dood. Zo kregen de Johnsons gelegenheid tijdens een kort verblijf in een cel wegens drugsgebruik hun schoonmaakster het appartement op orde te laten brengen na het fatale incident. Toen de politie er huiszoeking deed, werden er geen sporen meer aangetroffen. Een agent zegt in een hoorzitting over de gebeurtenis dat hij nooit een forensische opleiding heeft gehad en dus niet wist hoe hij sporen veilig moest stellen.

De Maleisische patholoog anatoom verklaart onder ede dat ze geen tijdstip van overlijden heeft kunnen vaststellen en dat Ivana nog geleefd zou hebben na haar val. Dat wordt in dezelfde hoorzitting tegengesproken door een contra-expertise van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van der Goot. Als ze door de rechter met de bevindingen van Van der Goot wordt geconfronteerd, wil de Maleisische arts opeens niets meer verklaren, en verwijst ze naar haar baas. Op basis van de bevindingen in de maanden durende hoorzitting concludeert de Maleisische rechtbank dat de dood van Ivana een 'tragisch ongeluk' was en dat de Johnsons niet vervolgd worden voor betrokkenheid bij haar dood. De nabestaanden van Ivana zijn tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Lees ook: Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Ouders
De familie van Ivana is al sinds het incident bezig te achterhalen wat er precies gebeurd is. In de documentaire komen de ouders van Ivana - Karin en Marcel - voor het eerst aan het woord. Moeder Karin: "Ik neem ze het meest kwalijk dat mijn dochter naakt gevonden is. En dat ze misbruik hebben gemaakt van een meisje van 18 jaar. Ik weet vanaf dag één dat dit gewoon niet klopt."

Civiele procedure
Het achterhalen van het adres van de Johnsons door journalist Zeeman was een belangrijke stap voor de ouders. De Johnsons hebben in Maleisië nooit voor de rechter hoeven verklaren over de gebeurtenissen van de fatale nacht. In de aanloop naar de uitzending van de documentaire werd bekend dat advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden van Ivana een civiele procedure tegen de Johnsons aanspant in Amerika. Ze hopen het echtpaar op die manier te dwingen een verklaring af te leggen over wat er die laatste nacht in het appartement is gebeurd, of mogelijk zelfs te kunnen vervolgen.

Lees ook: Familie Ivana Smit start civiele zaak tegen Amerikaans stel

Kritiek
Op social media oogst de documentaire na uitzending kritiek. Kijkers storen zich aan de omslachtige achtervolging van het echtpaar Johnson, de langdurige observaties van het huis van het echtpaar en de houding van journalist Thijs Zeeman, die zijn emoties niet heel goed in bedwang kan houden als het hem eindelijk lukt Luna Johnson te confronteren met de beschuldiging van betrokkenheid bij de dood van Ivana en de zwijgzame houding van het echtpaar.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen