Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Heijmans: 'Politici moeten schijn des kwaads vermijden'

Geplaatst opdonderdag 16 januari 2020 - 15:57

Als burgemeester Jos Heijmans van Weert inderdaad grotendeels eigenhandig subsidie heeft toegekend aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is, is dat onhandig. "Je moet de schijn des kwaads als bestuurder vermijden", zegt politicoloog Nico Baakman van de Universiteit Maastricht.

Dagblad De Limburger beweerde afgelopen zaterdag dat de burgemeester over de schreef is gegaan. Heijmans zelf vindt dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

Schijn vermijden is dure plicht
Politicoloog Baakman zegt niet te kunnen beoordelen of er iets onoorbaars is gebeurd. "Maar ik heb wel vaker gezien dat mensen die op zichzelf integer en te goeder trouw zijn dingen doen waarvan de buitenwacht kan denken 'wat is dit?'. De schijn vermijden is een dure plicht. Lastig en moeilijk, maar heel belangrijk voor het openbaar bestuur", zo stelt Baakman.

Hij vindt het een goede zet dat een extern bureau onderzoek gaat doen naar de gang van zaken. Maar volgens hem had het niet nodig moeten zijn.

Rianne Donders
Politicoloog Baakman vindt ook dat burgemeester Rianne Donders van Roermond zich had moeten onthouden van commentaar op de herhaaldelijke vragen van de LVR-fractie van Jos van Rey over de declaraties van haar verhuiskosten. Donders noemde die vragen schadelijk voor haar als burgemeester, de stad en de politiek, omdat ze suggestief zouden zijn en met de verkeerde intenties gesteld. Namelijk om haar te beschadigen.

Beter geen commentaar geven
Dat kun je wel denken, maar mag je niet zeggen als burgemeester, zo is de mening van Baakman. "Je bent verantwoording schuldig aan de gemeenteraad en die mag vragen wat hij wil. Raad en raadsleden kunnen ook domme dingen doen en schade aanrichten. Maar het zij zo en is niet te voorkomen. Niemand moet zich bemoeien met vragen die een raadslid stelt."

Lot van bestuurder
Baakman snapt wel dat het te maken heeft met de verstoorde verhoudingen tussen burgemeester Donders en Jos van Rey. "Maar dat is het lot van de bestuurder. Je staat in de schijnwerpers en zult af en toe wat moeten verdragen", verklaart Baakman.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen