Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Bandidos vertraagd door gebrek aan rechercheurs

Geplaatst opdinsdag 6 september 2016 - 13:47

Het strafrechtelijke onderzoek naar de Bandidos in Limburg heeft vertraging opgelopen door gebrek aan politiecapaciteit.

Dat blijkt uit een rapport over de aanpak van georganiseerde criminaliteit dat de minister van Veiligheid & Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De opmerkingen in het rapport zijn opvallend omdat de overheid altijd zegt dat ze de aanpak van motorclubs erg belangrijk vindt.

Te laat
Het rapport beschrijft onder andere het onderzoek naar de vermeend criminele motorclub Bandidos. Die wordt onder meer verdacht van afpersing, geweld en handel in drugs en wapens. Twee Officieren van Justitie die betrokken zijn bij de zaak, zeggen in het rapport dat het onderzoek naar wapenhandel niet vlekkeloos verliep.

Geldstromen blootleggen
Hun taak is om de geldstromen rond de Bandidos blootleggen. "Zo kunnen we bijvoorbeeld de relatie tussen de Bandidos en de wapenleverancier in kaart brengen. We kregen daar helaas veel te laat specialistische politiecapaciteit voor vrij. Dat is een vertragende factor in het onderzoek," zo laten de officieren optekenen in het rapport. Uiteindelijk is er vanuit de landelijke eenheid en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bijstand geleverd voor de zaak.

Inval
De roep om extra rechercheurs speelt zich af in 2015. Politie en justitie doen in mei een grote inval bij leden en sympathisanten van de Bandidos. Ook wordt er een flink wapenarsenaal gevonden bij Johan K. in Geleen. Hij wordt door justitie gezien als de wapenleverancier van de motorclub. Voor dat onderzoek wil het OM graag specialisten van de politie inzetten, maar die zijn in eerste instantie niet beschikbaar. Het is onbekend om hoeveel rechercheurs het gaat of hoe lang justitie daar op heeft moeten wachten.

Zitting
Het Openbaar Ministerie in Limburg wil verder geen toelichting geven op de opmerkingen in het rapport. Ze zegt dat ze dat voor de rechtbank doet tijdens een zitting.

Bouwsteen
Het onderzoek naar de wapenhandel is belangrijk onderdeel van de zaak tegen de Bandidos, zo zeggen de beide topmannen van justitie. In het rapport: "De officier uit het zuiden legt uit dat het onderzoeken en blootleggen van de financiële stromen, een belangrijke bouwsteen is voor de bewijsbaarheid van de criminele organisatie. De financiën kunnen dwarsverbanden aantonen en maken inzichtelijk hoe de organisatie functioneert."

Prioriteit
Politie en justitie geven al jarenlang prioriteit aan de aanpak van motorclubs. Minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie benadrukt dat nog eens tijdens een bezoek in mei vorig jaar in Maastricht vanwege ongeregeldheden rond de motorclubs. Hij belooft dan ook extra agenten: "Als Limburg onder haar capaciteit duikt, dan is dat absoluut ongewenst. Dat is de reden waarom ik heb gezegd, daar ga ik voor zorgen dat dit niet gebeurt."

Lees hier eerdere berichten over de zaak tegen motorclub Bandidos

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Grote politie-actie kan leiden tot verbod op motorclubs'
'Leden van Bandidos maken zich schuldig aan criminaliteit'
Strenge aanpak motorclubs: 1 op 5 verdachten veroordeeld
Identiteit van zwaar toegetakelde man bekend bij politie
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen