Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Bandidos vertraagd door gebrek aan rechercheurs

Geplaatst opdinsdag 6 september 2016 - 13:47

Het strafrechtelijke onderzoek naar de Bandidos in Limburg heeft vertraging opgelopen door gebrek aan politiecapaciteit.

Dat blijkt uit een rapport over de aanpak van georganiseerde criminaliteit dat de minister van Veiligheid & Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De opmerkingen in het rapport zijn opvallend omdat de overheid altijd zegt dat ze de aanpak van motorclubs erg belangrijk vindt.

Te laat
Het rapport beschrijft onder andere het onderzoek naar de vermeend criminele motorclub Bandidos. Die wordt onder meer verdacht van afpersing, geweld en handel in drugs en wapens. Twee Officieren van Justitie die betrokken zijn bij de zaak, zeggen in het rapport dat het onderzoek naar wapenhandel niet vlekkeloos verliep.

Geldstromen blootleggen
Hun taak is om de geldstromen rond de Bandidos blootleggen. "Zo kunnen we bijvoorbeeld de relatie tussen de Bandidos en de wapenleverancier in kaart brengen. We kregen daar helaas veel te laat specialistische politiecapaciteit voor vrij. Dat is een vertragende factor in het onderzoek," zo laten de officieren optekenen in het rapport. Uiteindelijk is er vanuit de landelijke eenheid en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bijstand geleverd voor de zaak.

Inval
De roep om extra rechercheurs speelt zich af in 2015. Politie en justitie doen in mei een grote inval bij leden en sympathisanten van de Bandidos. Ook wordt er een flink wapenarsenaal gevonden bij Johan K. in Geleen. Hij wordt door justitie gezien als de wapenleverancier van de motorclub. Voor dat onderzoek wil het OM graag specialisten van de politie inzetten, maar die zijn in eerste instantie niet beschikbaar. Het is onbekend om hoeveel rechercheurs het gaat of hoe lang justitie daar op heeft moeten wachten.

Zitting
Het Openbaar Ministerie in Limburg wil verder geen toelichting geven op de opmerkingen in het rapport. Ze zegt dat ze dat voor de rechtbank doet tijdens een zitting.

Bouwsteen
Het onderzoek naar de wapenhandel is belangrijk onderdeel van de zaak tegen de Bandidos, zo zeggen de beide topmannen van justitie. In het rapport: "De officier uit het zuiden legt uit dat het onderzoeken en blootleggen van de financiële stromen, een belangrijke bouwsteen is voor de bewijsbaarheid van de criminele organisatie. De financiën kunnen dwarsverbanden aantonen en maken inzichtelijk hoe de organisatie functioneert."

Prioriteit
Politie en justitie geven al jarenlang prioriteit aan de aanpak van motorclubs. Minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie benadrukt dat nog eens tijdens een bezoek in mei vorig jaar in Maastricht vanwege ongeregeldheden rond de motorclubs. Hij belooft dan ook extra agenten: "Als Limburg onder haar capaciteit duikt, dan is dat absoluut ongewenst. Dat is de reden waarom ik heb gezegd, daar ga ik voor zorgen dat dit niet gebeurt."

Lees hier eerdere berichten over de zaak tegen motorclub Bandidos

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Grote politie-actie kan leiden tot verbod op motorclubs'
'Leden van Bandidos maken zich schuldig aan criminaliteit'
Strenge aanpak motorclubs: 1 op 5 verdachten veroordeeld
Identiteit van zwaar toegetakelde man bekend bij politie
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen