Overslaan en naar de inhoud gaan

Ysselsteyn blij met heropening luchtmachtbasis De Peel

Geplaatst opdonderdag 13 juni 2019 - 19:37

Ysselsteyn is blij met de komst van de F16's naar de regio.

"Ik vind het mooi als er iets gebeurt en het is zonde als de basis leegstaat", zegt een omwonende tegen L1. "Ik heb er geen problemen mee."

Trainingen
De luchtmacht wil de Luitenant-generaal Bestkazerne, de voormalige basis De Peel, in de toekomst gaan gebruiken voor trainingen. Dat betekent dat er twaalf F16's drie keer per jaar voor een periode van zes weken vanaf de luchtmachtbasis mogen trainen. Daarnaast blijven de trainingen met helikopters gehandhaafd.

Lees ook: Overleg met provincie en gemeenten over heropenen De Peel

Geluidsniveau
De plannen staan in een brief die Defensie woensdagavond aan de Tweede Kamer verstuurde. Defensie wil de vliegvergunning die de basis nu heeft na 2021 verlengen. Uitgangspunt daarbij is dat de huidige geluidszone van de vliegbasis gehandhaafd blijft. Of het geluidsniveau in de zone zal toenemen, kan Defensie nog niet zeggen.

Loopings
Paardenfokker Inge van der Meer is minder blij met de mogelijke komst van de vliegtuigen. Haar bedrijf met 40 paarden ligt vijftien kilometer van de vliegbasis af, midden in een oefengebied. "Dan worden er loopings en testen uitgevoerd. Dan schieten de paarden in de stress." Ze ziet de komst van de vliegtuigen totaal niet zitten. "Dit is Limburg, dit is een paardenprovincie en zo profileren ze zich. Provincie kom op en sta op voor je mensen."

Voortraject
De plannen bevinden zich in een voortraject. Voordat de F16's gaan vliegen, moet eerst de vergunning van de basis worden verlengd. Dat traject gaat nu beginnen. Op 26 juni houdt Defensie in Venray een informatiebijeenkomst voor omwonenden en op 1 juli in Gemert.

De kazerne huisvest momenteel het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando én een Duitse luchtverdedigingseenheid. In totaal werken er zo'n 700 mensen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen