Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ysselsteyn blij met heropening luchtmachtbasis De Peel

Geplaatst opdonderdag 13 juni 2019 - 19:37

Ysselsteyn is blij met de komst van de F16's naar de regio.

"Ik vind het mooi als er iets gebeurt en het is zonde als de basis leegstaat", zegt een omwonende tegen L1. "Ik heb er geen problemen mee."

Trainingen
De luchtmacht wil de Luitenant-generaal Bestkazerne, de voormalige basis De Peel, in de toekomst gaan gebruiken voor trainingen. Dat betekent dat er twaalf F16's drie keer per jaar voor een periode van zes weken vanaf de luchtmachtbasis mogen trainen. Daarnaast blijven de trainingen met helikopters gehandhaafd.

Lees ook: Overleg met provincie en gemeenten over heropenen De Peel

Geluidsniveau
De plannen staan in een brief die Defensie woensdagavond aan de Tweede Kamer verstuurde. Defensie wil de vliegvergunning die de basis nu heeft na 2021 verlengen. Uitgangspunt daarbij is dat de huidige geluidszone van de vliegbasis gehandhaafd blijft. Of het geluidsniveau in de zone zal toenemen, kan Defensie nog niet zeggen.

Loopings
Paardenfokker Inge van der Meer is minder blij met de mogelijke komst van de vliegtuigen. Haar bedrijf met 40 paarden ligt vijftien kilometer van de vliegbasis af, midden in een oefengebied. "Dan worden er loopings en testen uitgevoerd. Dan schieten de paarden in de stress." Ze ziet de komst van de vliegtuigen totaal niet zitten. "Dit is Limburg, dit is een paardenprovincie en zo profileren ze zich. Provincie kom op en sta op voor je mensen."

Voortraject
De plannen bevinden zich in een voortraject. Voordat de F16's gaan vliegen, moet eerst de vergunning van de basis worden verlengd. Dat traject gaat nu beginnen. Op 26 juni houdt Defensie in Venray een informatiebijeenkomst voor omwonenden en op 1 juli in Gemert.

De kazerne huisvest momenteel het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando én een Duitse luchtverdedigingseenheid. In totaal werken er zo'n 700 mensen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen