Overslaan en naar de inhoud gaan

XL-teststraat MECC Maastricht ook ingezet voor vaccinatie

Geplaatst opvrijdag 11 december 2020 - 16:35

De XL-teststraat bij het MECC in Maastricht, die dinsdag in gebruik wordt genomen, is ook voor grootschalige vaccinatie. Dat zegt Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg.

Mogelijk worden in januari al de eerste mensen ingeënt. De GGD gebruikt daarvoor mogelijk ook andere teststraten.

Vaccinatie
"Zeker bij de XL-teststraat bij het MECC in Maastricht is ruimte genoeg om zowel te testen als te vaccineren," zegt Hoebe. "Het Ministerie heeft bepaald dat de zorgmedewerkers als eerste aan de beurt zijn. De plannen daarvoor worden nu gemaakt. Voor dit vaccin is er vriescapaciteit nodig en daar is dit een prima plek voor. Maar of na de zorgmedewerkers ook de rest van de Nederlanders hier wordt gevaccineerd, dat moet nog blijken."

Ook tijdens Kerstmis testen
In de XL-teststraat zijn veertien testlanen. Daardoor kunnen dagelijks 3600 mensen terecht, veel meer dan bij de andere teststraten. Anders is wel dat bezoekers niet in de auto kunnen blijven zitten. De Maastrichtse teststraat is dagelijks vanaf 8:00 uur open, ook in de weekenden en ook op Eerste en Tweede Kerstdag.

Lees ook: XL-teststraat MECC: dagelijks 3600 mensen checken op corona

XL teststraat

Sneller uitslag
Wie zich vanaf dinsdag laat testen in de XL-teststraat in Maastricht, heeft binnen twee tot vier uur de uitslag. Naast de gebruikelijke PCR-test, worden er ook sneltesten afgenomen. Voor de bezoeker verandert niks, die krijgt het gebruikelijke wattenstaafje in de neus en de keel.

Middels de sneltest kan het afgenomen wang- en neusslijm direct worden onderzocht, omdat in de teststraat ook een mini-laboratorium is gebouwd. "De uitslag is er binnen 20 minuten, maar mensen kunnen er niet ter plekke op wachten. De uitslag wordt eerst verwerkt en later kun je online of via de telefoon zien of je positief of negatief bent", aldus GGD-arts Christian Hoebe.

Heel Limburg
De teststraat is voor alle Limburgers, maar mensen die in Noord-Limburg wonen, kunnen ook terecht bij de XL-teststraat in Eindhoven, die al eerder in gebruik is genomen. "Er moet wel altijd online of telefonisch een afspraak worden gemaakt, maar je kunt zelf kiezen waar je naartoe wilt. Wie dus snel de uitslag wil, kan beter naar de XL-teststraat gaan. Bij de andere teststaten duurt het tot 48 uur voordat je de uitslag hebt," aldus de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen