Overslaan en naar de inhoud gaan

XL-teststraat MECC: dagelijks 3600 mensen checken op corona

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 16:35

Vanaf 15 december kunnen dagelijks 3600 mensen terecht bij het MECC in Maastricht om zich te laten testen op het coronavirus.

Op parkeerterrein P6 van het MECC wordt komende weken een zogeheten XL-teststraat gebouwd. Dat heeft de GGD Zuid-Limburg woensdag laten weten.

Meer en sneller
Met het inrichten van een XL-teststraat aan de Paul-Henri Spaaklaan kan er meer en sneller worden getest. Een voorwaarde om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. De testlocatie bij het MECC zal ruimte bieden aan 14 teststraten. Daarmee verdubbelt de GGD, samen met het Maastricht UMC+, het MECC en de gemeente Maastricht, ruimschoots de testmogelijkheid in Zuid-Limburg.

Winter
Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg: "Op dit moment zijn er al 2750 PCR-testen per dag beschikbaar op onze huidige drie testlocaties: Urmond, Maastricht en Landgraaf, met elk 4 teststraten."

Daar worden dagelijks 1200 tot 1400 testen verricht. Maar de verwachting is dat deze aantallen in het winterseizoen flink zullen stijgen. Daarom gaan deze drie locaties vanaf 15 december opschalen met 900 extra testen. Hoebe: "De XL-teststraat is extra en kan tot 3600 testen per dag aanbieden. Hiermee zijn we klaar voor de verwachte stijging van de testvraag."

Laboratoria
Deze XL teststraat in Maastricht is een van de 19 nieuwe XL-locaties die de overheid wil realiseren. Behalve de reguliere PCR-test, zal deze XL-testlocatie ook sneltesten gaan afnemen. Om te zorgen dat er snel resultaten beschikbaar zijn, komen er op de locatie ook vier laboratoria om de testen te verwerken. Dat gebeurt in samenwerking met het microbiologisch laboratorium van het Maastricht UMC+.

MECC
Het MECC is als locatie gekozen vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van laboratoria. Ook de inzet van medisch studenten speelt bij de keuze een belangrijke rol. Bovendien is de MECC-locatie beschikbaar tot de zomer 2021. Op het parkeerterrein zal een semi-permanente hal worden gerealiseerd.

Gratis
De testen op de XL-locatie zijn gratis beschikbaar voor alle Limburgers. Mensen met klachten kunnen volgens de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202. Mensen ontvangen de uitslag digitaal of, wanneer men niet over een DigiD beschikt, telefonisch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen