Overslaan en naar de inhoud gaan

XL-teststraat MECC: dagelijks 3600 mensen checken op corona

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 16:35

Vanaf 15 december kunnen dagelijks 3600 mensen terecht bij het MECC in Maastricht om zich te laten testen op het coronavirus.

Op parkeerterrein P6 van het MECC wordt komende weken een zogeheten XL-teststraat gebouwd. Dat heeft de GGD Zuid-Limburg woensdag laten weten.

Meer en sneller
Met het inrichten van een XL-teststraat aan de Paul-Henri Spaaklaan kan er meer en sneller worden getest. Een voorwaarde om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. De testlocatie bij het MECC zal ruimte bieden aan 14 teststraten. Daarmee verdubbelt de GGD, samen met het Maastricht UMC+, het MECC en de gemeente Maastricht, ruimschoots de testmogelijkheid in Zuid-Limburg.

Winter
Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg: "Op dit moment zijn er al 2750 PCR-testen per dag beschikbaar op onze huidige drie testlocaties: Urmond, Maastricht en Landgraaf, met elk 4 teststraten."

Daar worden dagelijks 1200 tot 1400 testen verricht. Maar de verwachting is dat deze aantallen in het winterseizoen flink zullen stijgen. Daarom gaan deze drie locaties vanaf 15 december opschalen met 900 extra testen. Hoebe: "De XL-teststraat is extra en kan tot 3600 testen per dag aanbieden. Hiermee zijn we klaar voor de verwachte stijging van de testvraag."

Laboratoria
Deze XL teststraat in Maastricht is een van de 19 nieuwe XL-locaties die de overheid wil realiseren. Behalve de reguliere PCR-test, zal deze XL-testlocatie ook sneltesten gaan afnemen. Om te zorgen dat er snel resultaten beschikbaar zijn, komen er op de locatie ook vier laboratoria om de testen te verwerken. Dat gebeurt in samenwerking met het microbiologisch laboratorium van het Maastricht UMC+.

MECC
Het MECC is als locatie gekozen vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van laboratoria. Ook de inzet van medisch studenten speelt bij de keuze een belangrijke rol. Bovendien is de MECC-locatie beschikbaar tot de zomer 2021. Op het parkeerterrein zal een semi-permanente hal worden gerealiseerd.

Gratis
De testen op de XL-locatie zijn gratis beschikbaar voor alle Limburgers. Mensen met klachten kunnen volgens de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202. Mensen ontvangen de uitslag digitaal of, wanneer men niet over een DigiD beschikt, telefonisch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen