Overslaan en naar de inhoud gaan

XL-teststraat MECC: dagelijks 3600 mensen checken op corona

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 16:35

Vanaf 15 december kunnen dagelijks 3600 mensen terecht bij het MECC in Maastricht om zich te laten testen op het coronavirus.

Op parkeerterrein P6 van het MECC wordt komende weken een zogeheten XL-teststraat gebouwd. Dat heeft de GGD Zuid-Limburg woensdag laten weten.

Meer en sneller
Met het inrichten van een XL-teststraat aan de Paul-Henri Spaaklaan kan er meer en sneller worden getest. Een voorwaarde om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. De testlocatie bij het MECC zal ruimte bieden aan 14 teststraten. Daarmee verdubbelt de GGD, samen met het Maastricht UMC+, het MECC en de gemeente Maastricht, ruimschoots de testmogelijkheid in Zuid-Limburg.

Winter
Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg: "Op dit moment zijn er al 2750 PCR-testen per dag beschikbaar op onze huidige drie testlocaties: Urmond, Maastricht en Landgraaf, met elk 4 teststraten."

Daar worden dagelijks 1200 tot 1400 testen verricht. Maar de verwachting is dat deze aantallen in het winterseizoen flink zullen stijgen. Daarom gaan deze drie locaties vanaf 15 december opschalen met 900 extra testen. Hoebe: "De XL-teststraat is extra en kan tot 3600 testen per dag aanbieden. Hiermee zijn we klaar voor de verwachte stijging van de testvraag."

Laboratoria
Deze XL teststraat in Maastricht is een van de 19 nieuwe XL-locaties die de overheid wil realiseren. Behalve de reguliere PCR-test, zal deze XL-testlocatie ook sneltesten gaan afnemen. Om te zorgen dat er snel resultaten beschikbaar zijn, komen er op de locatie ook vier laboratoria om de testen te verwerken. Dat gebeurt in samenwerking met het microbiologisch laboratorium van het Maastricht UMC+.

MECC
Het MECC is als locatie gekozen vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van laboratoria. Ook de inzet van medisch studenten speelt bij de keuze een belangrijke rol. Bovendien is de MECC-locatie beschikbaar tot de zomer 2021. Op het parkeerterrein zal een semi-permanente hal worden gerealiseerd.

Gratis
De testen op de XL-locatie zijn gratis beschikbaar voor alle Limburgers. Mensen met klachten kunnen volgens de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202. Mensen ontvangen de uitslag digitaal of, wanneer men niet over een DigiD beschikt, telefonisch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen