Overslaan en naar de inhoud gaan

XL-teststraat MECC: dagelijks 3600 mensen checken op corona

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 16:35

Vanaf 15 december kunnen dagelijks 3600 mensen terecht bij het MECC in Maastricht om zich te laten testen op het coronavirus.

Op parkeerterrein P6 van het MECC wordt komende weken een zogeheten XL-teststraat gebouwd. Dat heeft de GGD Zuid-Limburg woensdag laten weten.

Meer en sneller
Met het inrichten van een XL-teststraat aan de Paul-Henri Spaaklaan kan er meer en sneller worden getest. Een voorwaarde om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. De testlocatie bij het MECC zal ruimte bieden aan 14 teststraten. Daarmee verdubbelt de GGD, samen met het Maastricht UMC+, het MECC en de gemeente Maastricht, ruimschoots de testmogelijkheid in Zuid-Limburg.

Winter
Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg: "Op dit moment zijn er al 2750 PCR-testen per dag beschikbaar op onze huidige drie testlocaties: Urmond, Maastricht en Landgraaf, met elk 4 teststraten."

Daar worden dagelijks 1200 tot 1400 testen verricht. Maar de verwachting is dat deze aantallen in het winterseizoen flink zullen stijgen. Daarom gaan deze drie locaties vanaf 15 december opschalen met 900 extra testen. Hoebe: "De XL-teststraat is extra en kan tot 3600 testen per dag aanbieden. Hiermee zijn we klaar voor de verwachte stijging van de testvraag."

Laboratoria
Deze XL teststraat in Maastricht is een van de 19 nieuwe XL-locaties die de overheid wil realiseren. Behalve de reguliere PCR-test, zal deze XL-testlocatie ook sneltesten gaan afnemen. Om te zorgen dat er snel resultaten beschikbaar zijn, komen er op de locatie ook vier laboratoria om de testen te verwerken. Dat gebeurt in samenwerking met het microbiologisch laboratorium van het Maastricht UMC+.

MECC
Het MECC is als locatie gekozen vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van laboratoria. Ook de inzet van medisch studenten speelt bij de keuze een belangrijke rol. Bovendien is de MECC-locatie beschikbaar tot de zomer 2021. Op het parkeerterrein zal een semi-permanente hal worden gerealiseerd.

Gratis
De testen op de XL-locatie zijn gratis beschikbaar voor alle Limburgers. Mensen met klachten kunnen volgens de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202. Mensen ontvangen de uitslag digitaal of, wanneer men niet over een DigiD beschikt, telefonisch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen