Overslaan en naar de inhoud gaan

Wrange mijlpaal: duizendste elektrische crematie

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 6:30

Het crematorium in Geleen heeft vorige zondag een wat wrange mijlpaal beleefd met de duizendste crematie in de elektrische oven.

Toch zijn er positieve kanttekeningen te plaatsen bij dit cijfer, meldt eigenaar en uitvaartverzorger DELA.

Duurzamer
"We hebben in februari 2019 een van de twee gasovens van het crematorium in Geleen vervangen door een elektrische variant. Die is veel duurzamer", vertelt woordvoerder Martijn van de Koolwijk.

De nieuwe manier van cremeren bespaart per overledene ongeveer 60 kubieke meter gas. Met duizend crematies in Geleen komt dat neer op een afname van 113.400 kilo CO2-uitstoot. Omgerekend zouden 5.000 bomen nodig zijn om eenzelfde hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen.

Klimaatneutrale uitvaart
Nadat het crematorium in Geleen de landelijke primeur had, volgden meer elektrische ovens. DELA is gestopt met het installeren van gasovens. Bestaande exemplaren worden aan het einde van de levensduur vervangen voor de milieuvriendelijke elektrische variant. Van de Koolwijk: "We streven naar klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Elektrische ovens gelden daarvoor als belangrijke stap."

Nabestaanden
“Nabestaanden vragen specifiek naar de elektrische oven om daar hun dierbare in te cremeren. Zeker als de duurzaamheidsgedachte past bij de overledene,. Dat maakt de elektrische oven bij het laatste afscheid persoonlijker”, vertelt Ramon Kusters, locatiemanager van crematorium Nedermaas in Geleen.

Coronatijd
De duizendste crematie komt eerder dan verwacht voor DELA. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Limburg en Brabant behoren tot de de zwaarst getroffen provincies als het gaat om het aantal overlijdens door het coronavirus. De afgelopen vier weken is het crematorium zeven dagen per week open geweest om alle uitvaarten te kunnen verzorgen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen