Overslaan en naar de inhoud gaan

Wrak neergestorte defensiehelikopter bij Aruba gevonden

Geplaatst opdinsdag 11 augustus 2020 - 6:17

Defensie heeft zondag de gezonken gevechtshelikopter gevonden die vorige maand neerstortte bij Aruba. Het toestel ligt in twee delen op de bodem van de zee.

Onderzocht wordt of de resten geborgen kunnen worden.

100 kilometer
Een deel van de NH90 ligt ter hoogte van de plek waar het toestel in het water belandde, op ongeveer twaalf kilometer uit de kust van Aruba. Een ander deel is zo’n 100 kilometer verder gevonden. De locaties van de wrakstukken zijn in kaart gebracht door de Maritime Capacity Alliance, een publiek-privaat samenwerkingsverband.

Berging
De gevechtshelikopter stortte op 19 juli neer in het Caribisch gebied. Twee bemanningsleden, de 34-jarige Limburgse vlieger Christine Martens uit Well en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies, kwamen daarbij om het leven. Direct na het ongeval werd al alles in het werk gesteld om de helikopter te bergen, maar dat bleek onmogelijk door de harde wind en ruwe zee. Toen de ballons die het wrak drijvende hielden het begaven, zonk het naar de zeebodem.

Het is belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel boven water te krijgen.

Geen storing
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) meldden vrijdag dat de crash waarschijnlijk niet het gevolg is van een technische of mechanische storing. De luchtmacht heeft daarop besloten de overige helikopters weer in te zetten.

Zwarte doos
Op basis van onderzoek ter plaatse en een eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, waaronder de recorder van het verongelukte toestel, achten de OVV en de IVD het "onwaarschijnlijk" dat een defect de crash heeft veroorzaakt. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) komt in een second opinion tot dezelfde slotsom.

Plotselinge daling
Uit het onderzoek blijkt dat de helikopter onverwacht daalde en in zee stortte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter in deze situatie terechtkwam. De komende tijd worden "uiteenlopende aspecten" rond het ongeval tegen het licht gehouden, waaronder het verloop van de fatale vlucht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen