Overslaan en naar de inhoud gaan

Woz-bezwaar kost Limburgse gemeenten 1,5 miljoen

Geplaatst opzaterdag 7 maart 2020 - 16:18

Bijna 14.000 Limburgse woningeigenaren hebben afgelopen jaar bezwaar gemaakt tegen de Woz-waarde van hun eigen huis. Een derde liet dat doen via een commercieel bureau.

Dat laatste kostte de BsGW, de belastingsamenwerking van vrijwel alle Limburgse gemeenten, 1,5 miljoen euro. Volgens de BsGW is een deel van die kosten onnodig en kan dat bedrag omlaag.

Telefoontje
"Wij adviseren woningeigenaren eerst contact te zoeken met ons", zegt woordvoerder Ger Moonen van de BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen), waar vrijwel alle Limburgse gemeenten bij zijn aangesloten. "Vaak kunnen we er in een telefonisch gesprek al uitkomen met een eigenaar. Bijvoorbeeld als we dachten dat er een grote garage bij een huis zit en dat niet zo blijkt te zijn. Dan wordt de WOZ-waarde eenvoudig naar beneden bijgesteld. Dat hoeft niet via een commercieel bureau."

Gratis bureau
Toch kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om een commercieel bureau het bezwaar te laten aantekenen. Dat is gratis omdat iedere burger in staat moet zijn bezwaar aan te tekenen en de kosten dus vergoed worden. Met andere woorden: de rekening van adviesbureaus gaat naar de gemeenten. "Dat kost geld als het bezwaar wordt toegekend", zegt Moonen van BsGW. "De rekening kan uiteindelijk oplopen tot zo'n 750 euro per geval."

Te veel betaald
Previcus Vastgoed is een van de grootste gespecialiseerde bureau's die bezwaren indienen namens huiseigenaren. "Volgens ons is het wel gratis, want als een bezwaar wordt ingediend en toegewezen, heeft de overheid mogelijk te veel belasting ontvangen in de jaren ervoor omdat de WOZ-waarde te hoog was", zegt Antonio Garcia Alanis van Previcus. "En dat kan doortikken, want de WOZ wordt voor veel belastingen als grondslag gebruikt. Bijvoorbeeld waterschapsbelasting, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Bovendien ontvangen wij pas een onkostenvergoeding als het bezwaar wordt toegewezen."

Onnodig
BsGW benadrukt overigens niet dat adviesbureaus geen enkele rol hoeven te hebben. "Als de burger er met ons niet uitkomt, kan er altijd nog een bureau worden ingeschakeld. Daar hebben wij uiteraard niets op tegen en daar heeft ook iedereen recht op. Maar het gaat om de onnodige bezwaren die we er uit willen halen."

In Limburg zijn onlangs 559.000 WOZ-beschikkingen verstuurd. Vorig jaar tekenden 13975 huiseigenaren bezwaar aan. Daarvan liet 34 procent dat doen door een commercieel bureau. Zowel bij burgers die het zelf doen als bureaus wordt ongeveer een derde, 35 procent, van de bezwaren toegewezen door de BsGW.

De gemiddelde woningwaarde steeg in Nederland afgelopen jaar met 8,6 procent. In onze provincie was Heerlen met 9,7 procent de hardste stijger. Maar ook in Gulpen-Witten (9,6 procent) Beek (9,5 procent), Beesel (9,2 procent) en Brunssum en Simpelveld (beiden 9,1 procent) ging de Woz flink omhoog.

Lees ook: Hoogste stijging Woz-waarde in jaren

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen