Overslaan en naar de inhoud gaan

Wout van Aert wint Amstel Gold Race na fotofinish

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 17:33

Wout van Aert heeft de 55ste editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg van Team Jumbo-Visma was de snelste in een millimetersprint voor Tom Pidcock.

Maximilian Schachmann eindigde als derde. Wout Poels kon geen stempel drukken op de wedstrijd.

Vlucht van de dag
Zonder publiek en met een aangepast parcours voor de wielen vertrokken 175 renners voor een zeer bijzondere editie van de Amstel Gold Race. Kort nadat koersdirecteur Leo van Vliet de vlag had gezwaaid voor de officiële start vertrok een groep van tien renners. Ze kregen al snel de ruimte van het peloton en werden de vlucht van de dag. In die kopgroep zat een Nederlander: Marutis Lammertink. In zijn gezelschap zaten Theuns, Bernard, Dewulf, Grignard, Vliegen, Haga, Gibbons, Molly en Skaarseth. Hun maximale voorsprong bedroeg rond de vier minuten.

Saai
De uren die daarna volgden waren niet de meest spectaculaire wieleruren van 2021. Het peloton hield de controle en er gebeurde nagenoeg niks. Op zeventig kilometer van de finish besloot Jumbo-Visma het tempo op te voeren, daardoor slonk de voorsprong langzaam. Een groepje probeerde zich op de Cauberg op 65 kilometer voor de finish los te wurmen uit het peloton. Ze kwamen niet weg, maar het zorgde wel voor slachtoffers achterin het peloton. Letterlijk, want een valpartij zorgde voor het uitvallen van Bob Jungels. Kanshebber Maximilian Schachmann moest ook in de achtervolging.

Schelling
Op zo'n veertig kilometer van de finish wist een groep van zes renners wel weg te rijden. Onder hen Dylan van Baarle. Aan de voet van de Cauberg kregen ze aansluiting bij de kopgroep. Daaruit ontsnapte Loïc Vliegen. Achter hem ging onder meer Ide Schelling in de achtervolging. In Bemelen besloot hij solo verder te gaan. Schelling moest het echter alleen opnemen tegen een volledig peloton en werd gegrepen op de Cauberg. Op de laatste beklimming van de Cauberg stond een van de topfavorieten, Primoz Roglic, met pech langs de kant van de weg. De Sloveen was daardoor direct kansloos voor de zege. De laatste beklimming van 's lands bekendste heuvel zorgde wel voor een verdeeld peloton, waarin voorin alle grote mannen overbleven.

Ineos
De mannen van Ineos-Grenadiers waren goed vertegenwoordigd in de groep en buitten dat ook goed uit. Michal Kwiatkowski probeerde het op de Geulhemmerberg, maar werd teruggepakt. Daarna ging Thomas Pidcock ervandoor op de smalle wegen tussen Berg en Terblijt en Maastricht. Hij sloeg wel een gaatje, en alleen Wout van Aert en Maximilian Schachmann konden volgen. Ze reden met z'n drieën twintig seconden voorsprong bij elkaar. Even leek het erop dat de drie te veel naar elkaar keken, maar ze wisten de samenwerking weer te vinden.

Aanval
Op 1,8 kilometer van de finish probeerde Maximilian Schachmann het solo. Maar de Duitser geraakte niet weg. In de sprint wachtten de drie heel lang. Uiteindelijk ging Wout van Aert van kop af aan. Hij won uiteindelijk met een minimaal verschil van Tom Pidcock, de man die hem woensdag nog klopte in de Brabantse Pijl. Van Aert zorgde voor de veertiende Belgische zege in de Amstel Gold Race en maakte het succes voor Jumbo-Visma compleet. Zondagochtend won Marianne Vos al de Amstel Gold Race voor vrouwen.

Podium Amstel Gold Race 2021
Foto: George Deswijzen
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen