Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonwijken Sittard-Geleen aangesloten op Groene Net

Geplaatst opdonderdag 8 december 2016 - 21:25

In Sittard gaat vrijdag de eerste schop de grond in voor de aanleg van een duurzaam warmtenetwerk, genaamd Het Groene Net.

Dit stelsel van verwarmingsbuizen wordt aangedreven door een biomassacentrale en zorgt voor de verwarming van 500 woningen en 9 bedrijven.

Duurzaam
Voor de realisatie van het warmtenetwerk wordt een nieuw buizenstelsel aangelegd in de wijken Spoorkolonie, Limbrichterveld en Overhoven. Vanuit de plaatselijke biomassacentrale wordt warmte opgewekt en via de leidingen verspreid naar de woonwijken. In de huizen is een speciaal kastje nodig dat ervoor zorgt dat de verwarming wordt aangesloten op Het Groene Net. Bij de bouw van sommige nieuwbouwwoningen is hiermee al rekening gehouden.

Duurzamer
"Het kabinet heeft het deze week nogmaals duidelijk gemaakt: we moeten met z'n allen veel duurzamer gaan leven. En dat betekent rijden op elektriciteit, niet meer koken op gas en een andere vorm van
huisverwarming", zegt wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen.

Uitbouwen
Het Groene Net moet de komende jaren verder worden uitgebouwd. Vrijdag tekenen diverse partijen, waaronder de Provincie en het ministerie van Economische Zaken, een overeenkomst waarmee 3 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor het aansluiten van industrieterrein Chemelot in Geleen op het netwerk.

De bedoeling is dat de zogeheten restwarmte die de chemische bedrijven produceren, wordt gebruikt voor de verwarming van de huizen in de omgeving. Guyt: "Helaas is dat overheidsgeld nodig om het project rendabel te krijgen. We willen namelijk wel allemaal duurzame energie, maar niemand wil daar extra voor betalen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ennatuurlijk geïnteresseerd in Het Groene Net
Aanleg van Het Groene Net start na de zomer
Elektrische deelauto's populair in Sittard-Geleen
Aangifte tegen burgemeester en wethouder Sittard-Geleen
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen