Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Woonwagenprotest breidt uit: ook Sinti voeren actie

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 16:19

Ook Limburgse Sinti voeren nu actie voor meer standplaatsen voor woonwagenbewoners. In Stein bezetten ongeveer 50 Sinti een parkeerplaats vlakbij het gemeentehuis.

Woonwagenbewoners voeren al weken actie. Onder meer in Beek, Helden, Heythuysen, Maastricht en Meijel was het al raak.

Oosten
Sinti stammen oorspronkelijk uit India en vestigden zich vanaf 1700 in Nederland. Ze worden gezien als een nomadenvolk en wonen in enkele Zuid-Limburgse gemeenten.

Actie
In de gemeente Stein wonen ongeveer 50 Sinti op zeven plekken in de gemeente. Ze voelen zich niet serieus genomen en voeren daarom nu actie. Sinds woensdagmiddag bezetten enkele families een parkeerplaats vlakbij het gemeentehuis. Ze eisen een gesprek met de gemeente. "We willen absoluut niet provoceren, daarom staan we op een plek waar we geen overlast veroorzaken. De politie is al geweest en vond het allemaal best", zegt woordvoerder Hans Nieuwenhuis van de Sintigroep. Omdat het aantal standplaatsen beperkt is, staan veel kinderen van Sinti er illegaal. Ze willen nu dat de gemeente die plekken legaliseert. "Want nu lopen we het risico dat de politie ons verwijdert. We hebben al vaker een gesprek met de gemeente gevraagd, maar krijgen telkens geen reactie."

Nog geen reactie
De gemeente is nog niet op het verzoek van de Sinti ingegaan. De zigeuners zeggen pas terug te gaan als er een gesprek is en als er toezeggingen worden gedaan. Ze hebben op de parkeerplaats inmiddels een vuurtje gestookt om de koude nacht door te komen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen