Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonwagenprotest breidt uit: ook Sinti voeren actie

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 16:19

Ook Limburgse Sinti voeren nu actie voor meer standplaatsen voor woonwagenbewoners. In Stein bezetten ongeveer 50 Sinti een parkeerplaats vlakbij het gemeentehuis.

Woonwagenbewoners voeren al weken actie. Onder meer in Beek, Helden, Heythuysen, Maastricht en Meijel was het al raak.

Oosten
Sinti stammen oorspronkelijk uit India en vestigden zich vanaf 1700 in Nederland. Ze worden gezien als een nomadenvolk en wonen in enkele Zuid-Limburgse gemeenten.

Actie
In de gemeente Stein wonen ongeveer 50 Sinti op zeven plekken in de gemeente. Ze voelen zich niet serieus genomen en voeren daarom nu actie. Sinds woensdagmiddag bezetten enkele families een parkeerplaats vlakbij het gemeentehuis. Ze eisen een gesprek met de gemeente. "We willen absoluut niet provoceren, daarom staan we op een plek waar we geen overlast veroorzaken. De politie is al geweest en vond het allemaal best", zegt woordvoerder Hans Nieuwenhuis van de Sintigroep. Omdat het aantal standplaatsen beperkt is, staan veel kinderen van Sinti er illegaal. Ze willen nu dat de gemeente die plekken legaliseert. "Want nu lopen we het risico dat de politie ons verwijdert. We hebben al vaker een gesprek met de gemeente gevraagd, maar krijgen telkens geen reactie."

Nog geen reactie
De gemeente is nog niet op het verzoek van de Sinti ingegaan. De zigeuners zeggen pas terug te gaan als er een gesprek is en als er toezeggingen worden gedaan. Ze hebben op de parkeerplaats inmiddels een vuurtje gestookt om de koude nacht door te komen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen