Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonwagenfamilies en gemeente terug naar tekentafel

Geplaatst opdonderdag 5 augustus 2021 - 17:49

De gemeente Brunssum en woonwagenfamilies Pfeifer en Snijders moeten met elkaar in gesprek, zo heeft de voorzieningenrechter bepaald. Ze moeten afspraken maken over een betoging van de families.

Beide woonwagenfamilies strijden al geruime tijd voor meer standplaatsen in de gemeente en willen via een demonstratie het beleid van de gemeente aan de kaak stellen.

Lees ook: Brunssum in maag met woonwagenfamilie: Netje mag blijven

Gebrekkig beleid
Op 3 juli kondigden de families Pfeifer en Snijders een betoging aan, die tussen 9 augustus en 6 september zou plaatsvinden bij het Trichterbos. De bedoeling is om daar met caravans te demonstreren en spandoeken op te hangen. Daarmee willen ze aandacht vragen voor het, in hun ogen, gebrekkige woonwagenbeleid van de gemeente Brunssum.

Weer in gesprek
De gemeente verbood de demonstratie echter en liet weten de caravans weg te slepen als de plannen toch werden doorgezet. Daarop stapten de families, geflankeerd door advocaat Selçuk Ikiz, naar de voorzieningenrechter. Die stuurt beide partijen terug naar de tekentafel. Er mag worden betoogd, maar de rechter vindt dat er eerst onderlinge afspraken moeten worden gemaakt.

Niks te geven
"Op of rond 6 september neemt de burgemeester contact op met de advocaat van deze families", zegt Ger van der Wijst, veiligheidscoördinator van de gemeente. "Dan gaan we kijken op welke manier de aangekondigde demonstratie kan plaatsvinden."

Van der Wijst benadrukt dat het gesprek puur over de betoging gaat. "Niet over woonwagenbeleid. Toewijzing van standplaatsen is ook helemaal niet aan de gemeente, dat ligt bij woningcorporatie Weller. Dus ze kunnen wel zeggen: 'Geef ons een standplaats.' Maar wij hebben niks te geven."

Lees ook: Uitbreiding woonwagenplaatsen komt langzaam op gang

Vijftien standplaatsen
Advocaat Ikiz ziet dat anders. "Het gesprek dat we binnenkort hebben, gaat inderdaad alleen over de demonstratie. Maar het woonwagenbeleid wordt wel degelijk door de gemeente gemaakt. Binnen de gemeente Brunssum bestaat de behoefte voor minstens vijftien standplaatsen. Dat is tijdens rechtszittingen ook erkend door de gemeente en daar willen deze families voor knokken. Eerst via deze betoging, maar ook via een bodemprocedure." De families willen ook betrokken worden bij de realisatie van nieuwe standplaatsen.

Plaatsen vernietigd
De raadsman vindt dat woonwagenbewoners te lang zijn benadeeld. "Via uitsterfbeleid zijn standplaatsen in Nederland jarenlang vernietigd. Het kabinet heeft inmiddels erkend dat dit onrechtmatig was. Deze mensen hebben recht op een woning zoals zij die willen bewonen. Het leven in een woonwagen zit in hun cultuur, in hun bloed. Daar moeten gemeenten niet te gemakkelijk overheen stappen. Er moet veel meer gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen