Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonwagenbewoners Spaubeek weigeren te vertrekken

Geplaatst opmaandag 2 september 2019 - 17:00

Twee bewoners van het woonwagenkamp aan de Burgemeester Visschersstraat in Spaubeek moeten op last van de gemeente Beek vóór 10 september verkassen. Doen ze dat niet, dan gaat de gemeente de wagens zelf weghalen.

De caravans waarin de twee sinds een jaar wonen staan illegaal op een groenvoorziening van het woonwagenkamp. De gemeente heeft de situatie lang gedoogd, maar wil nu dat beide caravans worden verwijderd.

Voor de gek gehouden
Kampbewoner Sjef Eijkenboom is niet van plan om te vertrekken. "De gemeente zou regelen dat we een noodplaats zouden krijgen waar we konden staan. Die hebben we nooit gekregen", vertelt hij. "Ze hebben zich niet aan de afspraken gehouden. Ze hebben ons gewoon voor de gek gehouden." Ook Hannes Klee blijft gewoon waar hij zit. "Dit is alles wat ik heb. Alles zit in deze caravan", zegt hij. "Ik ga echt niet weg."

Belofte gedaan
Het tweetal voerde vorig jaar actie voor meer standplaatsen voor woonwagenbewoners. Ze plaatsten toen als protest hun wagens bij sportpark de Haamen. Volgens het duo is toen de belofte gedaan dat de gemeente voor standplaatsen zou zorgen. Maar dat klopt volgens wethouder Ralph Diederen (CDA) niet. "Die toezegging heb ik nooit gedaan”, stelt hij. “We werken aan een lange termijn oplossing maar dat betekent niet dat we deze illegale situatie eindeloos kunnen laten voortbestaan.”

Lees ook: Protestactie woonwagenbewoners ten einde ondanks onvrede

Bestuursdwang

De gemeente heeft in een eerder schrijven aangegeven dat eind augustus de twee illegale caravans weg moesten zijn. Dat is nog niet gebeurd. “We hebben ze verzocht om weg te gaan. Doen ze dat niet, dan gaan we over tot bestuursdwang. Dat betekent dat we dan zelf de wagens gaan weghalen", zegt Diederen. “Maar ik hoop dat het niet zover komt.”

Niet aan wennen
De twee bewoners zeggen niet te vertrekken. "Ze moeten hun belofte nakomen en ons een noodplaats aanbieden", vindt Klee. "Waar moet ik heen? Wil de gemeente dat ik ga zwerven?" De gemeente heeft Eijkenboom en zijn kind een appartement aangeboden. "Daar ga ik niet in", zegt Eijkelboom. "Ik heb al eens geprobeerd om in een huis te wonen. Maar daar kan ik niet aan wennen."

Groot tekort
Maar een staanplaats voor zijn caravan is niet bespreekbaar voor de gemeente. “We kijken welke woonruimte er nu aanwezig is”, zegt de wethouder. “We weten dat er een groot tekort aan standplaatsen is. In heel Zuid-Limburg. Dus dat is geen reële optie.” De gemeente zegt bezig te zijn met de herontwikkeling van de woonwagenkampen in Beek. Maar die herontwikkeling gaat nog jaren duren.

De beide bewoners hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om te voorkomen dat de gemeente de caravans zal ruimen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen