Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonpunt verkeert in zwaar weer

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2016 - 6:36

De landelijke toezichthouder op woningcorporaties slaat alarm over de (financiële) situatie bij Woonpunt in Maastricht.

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) spreekt van een 'zwakke financiële sturing'.

Financiële positie
De Aw maakt in zijn jaarlijkse toezichtbrief gewag van 'onzekerheden' over de financiële positie van de op één na grootste corporatie van Limburg. Die voldoet niet of maar net aan de normen die garanderen dat rente en aflossing van schulden betaald kunnen worden. Ook toont de toezichthouder zich bezorgd over een lastenstijging en de omvang van de buffer om tegenvallers op te vangen.

Voor de tweede keer in drie jaar tijd heeft Woonpunt (ruim 17.000 huurwoningen in Zuid-Limburg) opdracht gekregen een verbeterplan op te stellen. Dat gebeurt maar zelden.

Orde op zaken
Het is volgens ingewijden in de corporatiewereld een voorbode van ondercuratelestelling indien Woonpunt geen orde op zaken stelt. Het verbeterplan moet er eind deze maand liggen. De corporatie moet gaan zorgen voor deugdelijke cijfers. Ook moet ze maatregelen treffen die garanderen dat haar financiële situatie begin 2018 op orde is en de schulden zijn verkleind.

De Aw gaat over dit alles ook in gesprek met de raad van commissarissen van Woonpunt.

Niet riant, wel gezond
In een schriftelijke reactie laat de corporatie weten 'volledig tegemoet te komen aan de wensen' van de Aw. De vermogenspositie zou 'niet riant' zijn, 'maar we zijn wel gezond'. Vanaf 2018 zou de corporatie aan alle normen voldoen. Woonpunt nam de afgelopen jaren al saneringsmaatregelen en loste schulden af. Ze stelde nieuwbouw uit, beperkte kostbare sloop, sloot kantoren, verkocht woningen en sneed (en snijdt) fors in het personeelsbestand.

De huurverhoging voor mensen met een kleine beurs is juist beperkt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastricht zet de rem op nieuwbouw
Geen huurverhoging deel huurders Woonpunt
PvdA: mes in topsalarissen Maastrichtse corporaties
Medewerkers Woonpunt op straat na schenden integriteit
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen