Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonlasten stijgen overal behalve in Mook en Middelaar

Geplaatst opvrijdag 21 februari 2020 - 8:49

Bijna alle gemeenten krijgen dit jaar te maken met hogere woonlasten. Voerendaal springt er bovenuit met een stijging van 15,5 procent ten opzichte van 2019.

Mook en Middelaar is een uitzondering: het is de enige Limburgse gemeente waar de woonlasten dalen, namelijk met 1,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing
Ook in Bergen namen de totale woonlasten met 10,6 procent toe. In die gemeente steeg de afvalstoffenheffing met 35,4 procent het meest, gevolgd door Leudal (23,9 procent), Roerdalen (22,3 procent), Voerendaal (21,6 procent) en Horst aan de Maas (20,6 procent).

Bekijk hier de verandering van woonlasten per gemeente.

Vanwege de fusie zijn er geen cijfers van de gemeente Beekdaelen.

Ozb
Waar in het merendeel van de Limburgse gemeenten de toename van de onroerendezaakbelasting (ozb) beperkt bleef tot maximaal ruim 10 procent, spant Beesel de kroon met een stijging van 44,2 procent. Opvallend is dat in juist deze gemeente de rioolheffing met 51,9 procent afnam. In Mook en Middelaar daalde de rioolheffing met 31,7 procent ook stevig.

Woonlasten
Ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing vormen samen de woonlasten. Elke gemeente bepaalt zelf de tarieven. Daardoor verschillen ze vaak van elkaar.

Doorberekenen
Sinds afgelopen jaar betalen gemeenten meer dan twee keer zoveel voor het storten en verbranden van een ton restafval. Doel is dat er uiteindelijk meer gerecycled wordt. Gemeenten berekenen die hogere kosten door in de afvalstoffenheffing, die gemiddeld met 9,5 procent omhoog ging. Vooral daardoor stijgen de woonlasten.

Meer geld
Daarnaast hebben gemeenten meer geld nodig voor uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Volgens VEH resulteert vaak in een verhoging van de ozb.

Impact
Gemiddeld stijgen de tarieven voor meerpersoonshuishoudens met 5,2 procent in Nederland. Dat is bijna vier keer zo hoog als verwacht.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen