Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonlasten grootste Limburgse gemeenten gaan stijgen

Geplaatst opdonderdag 10 januari 2019 - 11:07

De gemeentelijke woonlasten in de grote Limburgse gemeenten Maastricht, Venlo en Sittard-Geleen gaan dit jaar verder omhoog.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen onder de 37 grootste gemeenten van Nederland

Doorberekenen
De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners.

Venlo
Vooral in Venlo leidt dat tot een stijging van ruim tien procent ten opzichte van de afvalstoffenheffing van vorig jaar. Eenpersoonshuishoudens gaan 126,45 betalen en huishoudens met meerdere personen 210,75 euro. Ondanks de forse stijging, is Venlo landelijk gezien nog steeds een van de goedkoopste.

Maastricht en Sittard-Geleen
Ter vergelijking: in Maastricht gaan eenpersoonshuishoudens drie procent meer betalen (293,19 euro) en huishoudens met meerdere personen 3,3 procent meer (313,07 euro). In Sittard-Geleen is de stijging het laagst: 0,4 procent meer (210 euro) voor alleenstaanden en 0,3 procent meer (267 euro) voor woningen waar meerdere personen wonen.

Huurders
Ook de algehele woonlasten voor huurders gaan in de drie gemeenten omhoog. Behalve de afvalheffing zit daar ook de rioolbelasting in. In Maastricht gaan mensen ruim drie procent meer betalen, wat uitkomt op een toename van 11,35. In Venlo en Sittard-Geleen is de stijging lager, met respectievelijk 0,7 procent en 0,3 procent. Sittardenaren zijn 0,85 cent meer kwijt en Venlonaren 2,65 euro. Huizenbezitters moeten daar nog de ozb-belasting bij optellen.

Heerlen
COELO heeft de gemeente Heerlen niet meegenomen in het onderzoek. Uit de gemeentelijke begroting blijkt dat de woonlasten voor 2019 daar op 721 euro (inclusief ozb) uitkomen.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen