Het aantal verkochte woningen en de prijsstijging van woningen zijn in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar het meest gestegen in Noord-Limburg.
De prijzen stegen met 15,3 procent en het aantal verkochte woningen steeg met 28 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
Prijsstijging
In alle regio's van het land steeg de gemiddelde verkoopprijs. De gemiddelde verkoopprijs steeg met 12 procent naar 354.000 euro. In Weert en omstreken stegen de prijzen met 11,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de omgeving van Roermond was dat 9,5 procent en in Zuid-Limburg 10,2 procent.
De regio's Zuidwest-Friesland en Slochteren en omgeving gaan landelijk aan kop met respectievelijk 19,9 procent en 18 procent.
Meer verkochte woningen
In het derde kwartaal van dit jaar kregen landelijk 41.600 woningen een andere eigenaar. Dat is een stijging van meer van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook is dat het hoogste aantal in drie jaar. In de omgeving van Weert steeg het aantal verkopen met 16,9 procent en in Zuid-Limburg met 12,5 procent. In Roermond en omstreken bedroeg de stijging slechts 5 procent.
Veel vraag
Het aanbod krimpt van woningen, maar er is nog steeds veel vraag naar. Daardoor blijven de verkoopprijzen stijgen. "De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden", schrijft NVM-voorzitter Onno Hoes in een persbericht.
Huren
Uit cijfers van woningplatform Pararius blijkt dat in voor het eerst in zes jaar de gemiddelde prijs per vierkante meter van een huurwoning in de vrije sector is gedaald. Zo nam ook de gemiddelde huurprijs in Limburg in het derde kwartaal af met 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Landelijk ging het om een daling van 0,4 procent. Waar nieuwe huurders vorig jaar nog 16,62 euro betaalden in het derde kwartaal, is dit nu gemiddeld 16,56 euro. Er zijn ook delen in het land waar de prijzen juist gestegen zijn.
Volgens het woningplatform verlicht de uitbraak van het coronavirus de druk op de huurmarkt. Er zijn minder expats. Daarom worden vrijgekomen huurwoningen makkelijker opnieuw verhuurd. Sommige verhuurders kiezen dan voor een lagere prijs.