Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningen in monumentaal klooster Sittard

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 10:34

In het voormalige klooster Sint Agnetenberg in het centrum van Sittard komen 40 nieuwe woningen.

Het college van burgemeester en wethouders gaat daarvoor akkoord met de start van een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen.

Monumentale waarden
"Het is belangrijk dat op een goede wijze de monumentale waarden van het klooster bewaakt en bewaard worden en er tegelijkertijd nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die de stad ten goede komen", zegt wethouder Pieter Meekels van Stedelijke Ontwikkeling.

Studio's en appartementen
In het monumentale deel van het voormalige klooster, inclusief de kapel en sacristie, komen 26 studio's en appartementen. Het deel aan de Plakstraat dat geen monumentale waarde heeft, wordt gesloopt. Daar komen twee gebouwen met dertien appartementen in totaal en een losse woning, schrijft de gemeente in een persbericht.

Monumentale opzet benadrukken
Wethouder Andries Houtakkers van Wonen is tevreden over de manier waarop meerdere typen woningen voor verschillende doelgroepen een plaats krijgen in het project. "En wonen in een monument vergt natuurlijk bijzondere aandacht."

"Daarom proberen we met onze ontwerpen aan te sluiten op de situatie van het Agnetenklooster zoals die was in het begin van de jaren 60 en de toenmalige monumentale opzet te benadrukken", zegt directeur Renzo Goessens van Mulleners Vastgoed. Het bedrijf uit Echt voert de plannen uit.

Drie architectenbureaus
Architectenbureau Beckers uit Amstenrade ontfermt zich over het monumentale deel van het klooster, ARCHION Architecten en Bouwmeesters uit Roermond over de kapel en Povše & Timmermans Architecten uit Sittard over de nieuwbouw.

De procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, begint op 3 december. Het voorontwerp wordt dan ter inzage gelegd. Mensen hebben recht op inspraak tot 1 januari. Doel is dat in de tweede helft van 2021 alle procedures afgerond zijn en dat de bouw kan starten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen