Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningen in monumentaal klooster Sittard

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 10:34

In het voormalige klooster Sint Agnetenberg in het centrum van Sittard komen 40 nieuwe woningen.

Het college van burgemeester en wethouders gaat daarvoor akkoord met de start van een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen.

Monumentale waarden
"Het is belangrijk dat op een goede wijze de monumentale waarden van het klooster bewaakt en bewaard worden en er tegelijkertijd nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die de stad ten goede komen", zegt wethouder Pieter Meekels van Stedelijke Ontwikkeling.

Studio's en appartementen
In het monumentale deel van het voormalige klooster, inclusief de kapel en sacristie, komen 26 studio's en appartementen. Het deel aan de Plakstraat dat geen monumentale waarde heeft, wordt gesloopt. Daar komen twee gebouwen met dertien appartementen in totaal en een losse woning, schrijft de gemeente in een persbericht.

Monumentale opzet benadrukken
Wethouder Andries Houtakkers van Wonen is tevreden over de manier waarop meerdere typen woningen voor verschillende doelgroepen een plaats krijgen in het project. "En wonen in een monument vergt natuurlijk bijzondere aandacht."

"Daarom proberen we met onze ontwerpen aan te sluiten op de situatie van het Agnetenklooster zoals die was in het begin van de jaren 60 en de toenmalige monumentale opzet te benadrukken", zegt directeur Renzo Goessens van Mulleners Vastgoed. Het bedrijf uit Echt voert de plannen uit.

Drie architectenbureaus
Architectenbureau Beckers uit Amstenrade ontfermt zich over het monumentale deel van het klooster, ARCHION Architecten en Bouwmeesters uit Roermond over de kapel en Povše & Timmermans Architecten uit Sittard over de nieuwbouw.

De procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, begint op 3 december. Het voorontwerp wordt dan ter inzage gelegd. Mensen hebben recht op inspraak tot 1 januari. Doel is dat in de tweede helft van 2021 alle procedures afgerond zijn en dat de bouw kan starten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen