Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningcorporaties helpen arme gezinnen geld besparen

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 6:00

Kwetsbare gezinnen in de regio Parkstad kunnen voortaan vanuit woningcorporaties hulp krijgen om geld te besparen.

Huishoudens in de Parkstadregio die er moeite mee hebben om de financiële touwtjes aan elkaar te knopen kunnen in sommige gevallen tot 650 euro per jaar besparen.

Huishoudboekje
De woningcorporaties in Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld komen met de zogenoemde VoorzieningenWijzer, die kwetsbare huishoudens moet helpen om geld te besparen. Medewerkers van de corporaties en gemeenteambtenaren lopen met deze gezinnen het huishoudboekje door en kijken waar eventueel bezuinigd kan worden in de uitgaven.

Digitaal hulpmiddel
Maar ze kijken ook waar deze families eventueel geld op kunnen halen, omdat ze er vanuit hun situatie recht op hebben maar dat niet weten. Met de VoorzieningenWijzer in de hand, een digitaal hulpmiddel, worden meteen toeslagen aangevraagd, energiecontracten en zorgverzekeringen omgezet en gemeentelijke voorzieningen aangevraagd. "Dat kan al gauw honderden euro’s per jaar opleveren", zegt bestuurder Tom Mans van Wooncorporatie Woonpunt.

Woonpunt werkt hierin samen met Weller, HEEMwonen, Wonen Zuid, Wonen Limburg, Vincio Wonen, Vanhier Wonen, Woningstichting Simpelveld en ZOwonen. Dat zijn de woningcorporaties van de Parkstadgemeenten.

Kansarme gemeenten
De VoorzieningenWijzer is een tool die gezinnen in een kansarme positie een financiële steun in de rug kan geven. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Parkstadgemeenten Kerkrade en Heerlen behoren tot de top 10 van meest kansarme gemeenten van Nederland.

Lees ook: Meest kansarme gemeenten: Heerlen en Kerkrade in top 10

RegioDeal
Het digitale hulpmiddel wordt grotendeels gefinancierd vanuit de zogenoemde RegioDeal. Dat is een subsidie die het Rijk beschikbaar stelt voor het verbeteren van de sociaaleconomische structuur en de leefbaarheid in Parkstad. Ook de provincie Limburg betaalt mee. "Het helpt om de juiste bijstand te bieden aan gezinnen die dit hard nodig hebben”, zegt gedeputeerde Robert Housmans erover. "Zo kan iedereen zelfredzaam meedoen in de maatschappij."

De VoorzieningenWijzer is een landelijke tool die al in verschillende gemeenten wordt ingezet. In Limburg werken onder andere Gennep en Weert er al mee.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen