Overslaan en naar de inhoud gaan

Wonen aan de Geul ondanks risico's hoogwater

Geplaatst opdonderdag 29 juli 2021 - 20:31

Marc Habets woont al 27 jaar in Schin op Geul, waar het hoogwater recent veel schade heeft aangericht. Verhuizen zit er volgens hem niet in. "Je hebt geen garanties als je hier aan de Geul woont. Eens in de 25 jaar wateroverlast is acceptabel."

De kelder van zijn huis stond zo'n twee weken geleden tot aan het plafond onder water. Maar het mag de pret niet drukken. "Nu is het hier weer heel mooi", vertelt Habets trots.

Video: L1

Voor lief nemen
"Eerst sprak men dat een overstroming één keer in de 100 jaar zou kunnen voorkomen, later werd dat eens in de 50 jaar en nu denk ik dat als het om de 25 jaar gebeurt we tevreden moeten zijn. Tot op zekere hoogte moet je dat voor lief nemen als je aan de Geul woont", aldus Habets.

400 miljoen euro
Het hoogwater heeft volgens verzekeringsmaatschappijen de meeste schade aangericht in de gemeente Valkenburg aan de Geul, waartoe Schin op Geul behoort. In sommige gevallen zijn huizen er ernstig aan toe, met scheuren in muren en balken. In totaal is er 400 miljoen euro aan schade in de gemeente.

Lees ook: 400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Elkaar helpen
Volgens Habets heb je als bewoners ook de taak om elkaar te helpen als het mis gaat. "Dat was twee weken geleden mooi om te zien. Mensen staken de handen uit de mouwen om zandzakken te leggen en de putten leeg te ruimen van rommel zodra het water weer ging zakken."

Verkeersdrempels
Samen de schouders eronder zetten, dat is hoe je er het beste van maakt. "Dat is niet alleen een opdracht voor het waterschap. Wij merkten bijvoorbeeld dat de verkeersdrempels in de straat er voor zorgde dat het water opgestuwd werd. Daar ligt misschien een taak voor de gemeente."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen