Overslaan en naar de inhoud gaan

Wolvenpups overleden in Mondo Verde: 'Mokerslag'

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 21:01

Verdrietig nieuws voor familiepark Mondo Verde in Landgraaf. Daar zijn deze week twee wolvenpups overleden.

"Het is een mokerslag voor de dierenverzorging en medewerkers van Mondo Verde. Dit is een familiebedrijf. We delen lief en leed met elkaar", zegt hoofddierenverzorger Erico Goedhart.

Verwondingen
De eerste pup werd begin deze week dood gevonden in het verblijf van de wolven, de tweede woensdag, laat het park vrijdag weten. Het viel de medewerkers op dat de welpen kleine verwondingen hadden. Na sectie is gebleken dat beide pups inwendig verwond waren. "Ook zijn er ontstekingen ontstaan", vertelt Goedhart.

'Samenloop van omstandigheden'
Omdat de pups te vroeg uit hun hol kropen, vertoonde de moederwolf rusteloos gedrag. Normaal gesproken kruipen de wolvenwelpjes rond de zeven à acht weken uit een hol, legt Goedhart uit. Ze blijven dan nog rondom het hol liggen. "Deze pups gingen gelijk aan de wandel. De moederwolf pakte ze met haar bek op en bracht ze dan terug naar de veilige plek. Daarin was ze misschien te ruw. Ze werd zenuwachtig door de gedragingen van haar kinderen, omdat dit niet normaal is." Daarbij komt kijken dat het terugzien van bezoekers na de coronasluiting een aannemelijke beweegreden is geweest van de gespannen houding van de moederwolf. "Een samenloop van omstandigheden dus", concludeert Goedhart.

De welpjes waren nog jong. Een exacte leeftijd is niet bekend, omdat de wolfjes in een hol geboren worden en dat is daarom moeilijk achterhaalbaar. "Deze pups waren nog donker. Daar kunnen we aan zien dat ze niet oud waren. Naarmate ze ouder worden, verkleurt hun vacht. Dan worden ze lichter", aldus Goedhart.

Weghalen
Voortijdig ingrijpen was volgens de hoofddierenverzorger geen goed plan geweest. Dat zou betekenen dat de welpjes via mensen melk zouden krijgen. "Hiermee creëer je afwijkend gedrag voor mensen en dat zou uiteindelijk voor problemen zorgen in de roedel. En dat wil je niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen