Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wolf Groote Heide springt over hekken met stroomdraad'

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 15:07

Het lijkt erop dat de Brabants-Limburgse wolf die zijn leefgebied op de Groote Heide rond Leende heeft, in staat is om over hekken met stroomdraad te springen.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van bureau BIJ12, dat voor provincies onder andere faunaschade inventariseert.

Stroomrasters
De mannetjeswolf heeft diverse keren schapen aangevallen die beschermd werden door wolfwerende stroomrasters. Voor natuurbeschermers is het een raadsel hoe het dier dat doet. Volgens BIJ12 wordt gesuggereerd dat de wolf heeft geleerd over de rasters te springen, maar dat is ongebruikelijk voor wolven. Maar omdat het bewijs ontbreekt, kan het ook niet worden uitgesloten.

Camera's
Daarom gaan schapenhouders nu samen met de provincies Limburg en Noord-Brabant bij schaapskuddes hooggeplaatste camera's ophangen, die een groter gebied kunnen overzien. Gehoopt wordt op die manier achter het geheim van de wolf te komen. Ook gaan Ark Natuurontwikkeling en Canine Efficiency in Limburg en Noord-Brabant een proef doen met kuddewaakhonden.

Weinig schade door wolf
Uit gegevens van BIJ12 blijkt ook dat maar 0,2 procent van het totale bedrag dat in 2020 is uitgekeerd aan faunaschade, is veroorzaakt door aanvallen van wolven op landbouwhuisdieren. Veruit de meeste schade, ruim 90 procent, wordt veroorzaakt door grazende ganzen. Wolven komen in de top tien van schadeveroorzakers ook niet voor. In dat lijstje staan allerlei soorten ganzen, de das, het wilde zwijn, de roek en de mees, aldus BIJ12.

Zeventien aanvallen
Agrariërs krijgen een vergoeding als zij door dieren schade oplopen. Tussen februari en mei van dit jaar kreeg BIJ12 zeventien meldingen van aanvallen op landbouwhuisdieren. In negen gevallen bleek een wolf daarvoor verantwoordelijk. In de andere gevallen sloegen vossen en honden toe en van twee meldingen kon niet achterhaald worden om welk dier het ging, maar het was geen wolf. Een wolf viel aan in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Overijssel.

Sporen
BIJ12 kreeg tussen februari en mei van dit jaar 670 meldingen van wolvensporen binnen. In 249 gevallen toonde bewijsmateriaal zoals dna-sporen of keutels aan dat het echt om een wolf ging. Eind april dook er voor het eerst een wolf op in Zeeland. Dit dier kwam via België en West-Brabant de provincie binnen. Daarna is het dier teruggekeerd naar Vlaanderen.

Leefgebieden
In Drenthe is een voor Nederland nieuw dier opgedoken in de omgeving van Wijster. Dat blijkt een wolvin te zijn uit de zogeheten Barnstorff-roedel in het Duitse Nedersaksen. Er zitten nog steeds wolven op de Noord-Veluwe, de Zuidwest-Veluwe en dus op de Groote Heide - of de Leenderheide - rond de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant.

Nederland gaat gegevens uitwisselen met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg om de verplaatsing van wolven zo actueel mogelijk in de gaten te houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen