Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wolf' in Brunssum blijkt grote hond

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 18:35

Op social media is ophef ontstaan over een 'wolf' die afgelopen weekend in Brunssum gesignaleerd zou zijn terwijl hij aanstalten maakt een pasgedood schaap op te eten.

In het filmpje, onder andere overgenomen door lokale omroep Zo-NWS, is duidelijk te zien dat het om een hond gaat en niet om een wolf.

Husky
"Het is een husky of een husky-achtige hond", zegt Frans Reijnen van Natuurmonumenten. Het gedode schaap is van een particuliere herder die zijn dieren liet grazen op grasland aan de Rembrandtstraat. Het terrein was afgezet met schrikdraad. "Dat houdt de schapen wel tegen, want die weten dat er stroom op staat. Maar een hond springt daar zo overheen", zegt Reijnen.

Diereninstinct
De herder, die zelf niet in de publiciteit wil, weet van wie de hond is en de schade van het gedode schaap is inmiddels door de eigenaar vergoed. Toch wil Reijnen van de gelegenheid gebruik maken om mensen op te roepen hun hond aan de lijn te houden. "Dat deze hond een schaap doodt en op wil eten hoeft er niet op te duiden dat het om een zwerfhond gaat of dat de hond erg hongerig is. Dit is gewoon diereninstinct. Honden doen dit."

Terugkerend leed
Natuurmonumenten, dat ook het natuurgebied Brunssummerheide beheert, heeft zelf ook elk voorjaar veel last van mensen die hun hond niet aangelijnd hebben. "Dit is onze eeuwige strijd. Het komt elk jaar wel voor dat er een schaap van onze kudde op de Brunssummerheide wordt doodgebeten. Het afgelopen jaar waren het er vier."

Jonge dieren prooi
En niet alleen schapen worden gedood. In het voorjaar worden in natuurgebieden zoals de Brunssummerheide veel jonge dieren gedood of ook volwassen dieren die net jongen hebben. "En het zijn niet alleen reeën die worden aangevallen. Op de hei broeden ook veel vogels die hun nesten op de grond hebben. Hoe leuk het ook is om je hond los te laten lopen, hij verstoort gewoon de natuur."

In deze tijd van het jaar houden de boswachters van Natuurmonumenten een extra oogje in het zeil om erop toe te zien dat mensen hun honden niet los laten lopen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen