Overslaan en naar de inhoud gaan

Woede over weggemaaid patrijzennest

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 14:35

Maaiwerkzaamheden van Waterschap Limburg hebben tot woede geleid. Het gras van een berm in Heythuysen is gekortwiekt en tijdens die klus is een patrijzennest weggemaaid.

Dit tot woede van Marieke Manders, voorzitter van de Weerter GroenLinks-fractie. Het waterschap heeft daarop contact opgenomen met de melder.

Rode lijst
Manders heeft foto's van de kapotte patrijzeneitjes gedeeld via social media en geeft daarbij aan dat de vogel op de rode lijst staat. 'Dit betekent dat er kosten noch moeite worden gespaard om de patrijs te beschermen. Waarom maait Waterschap Limburg midden in de broedtijd slootkanten kaal?', vraagt ze zich openlijk af op social media.

De patrijs staat op de rode lijst van Nederlandse broedvogels in de categorie 'kwetsbaar'.

Har Frenken, bestuurslid van Waterschap Limburg, laat in een reactie weten te betreuren dat het patrijzennest tijdens de maaiwerkzaamheden kapot is gegaan. Maar stelt tevens er alles aan te doen om dit soort schades te voorkomen.

Duizenden kilometers onderhoud
Frenken is daarbij duidelijk over de vraag waarom er nu gemaaid moet worden. "Met vele duizenden kilometers aan watergangen moeten we, ook al valt er op dit moment weinig neerslag, maaiwerkzaamheden uitvoeren om ervoor te zorgen dat het systeem voorbereid is op piekbuien die, als gevolg van het veranderend klimaat, steeds vaker en in hevigere vormen voorkomen. Het is onze kerntaak om te zorgen dat de omgeving dan droge voeten houdt", zegt hij.

Begroeiing
Frenken geeft daarbij aan dat het waterschap daar waar dit wél kan begroeiing laat staan. "Op plekken waar de situatie dat toelaat, maaien we minder om water vast te houden tegen droogte. Begroeiing in een beek zorgt ervoor dat water minder snel afstroomt en zo krijgt het meer tijd om te infiltreren in de bodem en vallen beken ook minder snel droog", vertelt hij. "Ook maaien we hele stukken juist helemaal niet of zetten we schapen of koeien in, juist vanwege het feit dat dan de ecologie floreert en dit goed is voor de biodiversiteit. Dat doen we niet alleen langs beken, maar ook op de Limburgse dijken langs de Maas. Daar stemmen we het onderhoud af op meer diverse kruidenrijke vegetatie en houden we ook op die manier rekening met insecten."

Frenken sluit af: "We zijn als waterschap een van de overheden die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in buitengebieden. We werken daarbij zorgvuldig conform de regels van de flora en faunawet, maar dat sluit niet uit dat dit soort voorvallen, hoe spijtig ook, kunnen gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen