Overslaan en naar de inhoud gaan

Woede over weggemaaid patrijzennest

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 14:35

Maaiwerkzaamheden van Waterschap Limburg hebben tot woede geleid. Het gras van een berm in Heythuysen is gekortwiekt en tijdens die klus is een patrijzennest weggemaaid.

Dit tot woede van Marieke Manders, voorzitter van de Weerter GroenLinks-fractie. Het waterschap heeft daarop contact opgenomen met de melder.

Rode lijst
Manders heeft foto's van de kapotte patrijzeneitjes gedeeld via social media en geeft daarbij aan dat de vogel op de rode lijst staat. 'Dit betekent dat er kosten noch moeite worden gespaard om de patrijs te beschermen. Waarom maait Waterschap Limburg midden in de broedtijd slootkanten kaal?', vraagt ze zich openlijk af op social media.

De patrijs staat op de rode lijst van Nederlandse broedvogels in de categorie 'kwetsbaar'.

Har Frenken, bestuurslid van Waterschap Limburg, laat in een reactie weten te betreuren dat het patrijzennest tijdens de maaiwerkzaamheden kapot is gegaan. Maar stelt tevens er alles aan te doen om dit soort schades te voorkomen.

Duizenden kilometers onderhoud
Frenken is daarbij duidelijk over de vraag waarom er nu gemaaid moet worden. "Met vele duizenden kilometers aan watergangen moeten we, ook al valt er op dit moment weinig neerslag, maaiwerkzaamheden uitvoeren om ervoor te zorgen dat het systeem voorbereid is op piekbuien die, als gevolg van het veranderend klimaat, steeds vaker en in hevigere vormen voorkomen. Het is onze kerntaak om te zorgen dat de omgeving dan droge voeten houdt", zegt hij.

Begroeiing
Frenken geeft daarbij aan dat het waterschap daar waar dit wél kan begroeiing laat staan. "Op plekken waar de situatie dat toelaat, maaien we minder om water vast te houden tegen droogte. Begroeiing in een beek zorgt ervoor dat water minder snel afstroomt en zo krijgt het meer tijd om te infiltreren in de bodem en vallen beken ook minder snel droog", vertelt hij. "Ook maaien we hele stukken juist helemaal niet of zetten we schapen of koeien in, juist vanwege het feit dat dan de ecologie floreert en dit goed is voor de biodiversiteit. Dat doen we niet alleen langs beken, maar ook op de Limburgse dijken langs de Maas. Daar stemmen we het onderhoud af op meer diverse kruidenrijke vegetatie en houden we ook op die manier rekening met insecten."

Frenken sluit af: "We zijn als waterschap een van de overheden die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in buitengebieden. We werken daarbij zorgvuldig conform de regels van de flora en faunawet, maar dat sluit niet uit dat dit soort voorvallen, hoe spijtig ook, kunnen gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen