Overslaan en naar de inhoud gaan

Woede over 'lakse houding' exploitant Tihange

Geplaatst opmaandag 21 november 2016 - 7:01

De topman van de Belgische toezichthouder FANC heeft in twee uitgelekte brieven keihard uitgehaald naar Engie Electrabel, de exploitant van de kernreactoren in Tihange en Doel.

Directeur Jan Bens vindt dat Electrabel veel te laks omgaat met de verontrustende veiligheidsrapporten over met name Tihange.

Brieven
Bens uit zijn ongenoegen in scherpe bewoordingen in twee brieven, waarvan de Franstalige krant La Libre kopieën in handen kreeg. Een eerste brief aan de directie van Electrabel uit juli 2016 gaat over een geheim rapport over de gebrekkige brandveiligheid in de kerncentrales, en over de kans op een meltdown. Volgens Bens neemt Electrabel het rapport onvoldoende serieus.

Lees ook: Veiligheidsplannen Tihange te grabbel op het internet

Lakse houding
De lakse houding van Electrabel getuigt volgens Bens van een 'enorme schaamteloosheid'. De FANC-topman schrijft te betwijfelen of Electrabel het nodige wil doen om de gebrekkige brandveiligheid te verhelpen. Bens was zelf van 1978 tot 2007 in dienst van Electrabel.

Zeer bezorgd
In een tweede brief uit september maakt Bens zich enorm kwaad over hoe slordig in de kerncentrale van Tihange met de veiligheidsregels wordt omgesprongen. "We zijn zeer bezorgd over het beheer door Electrabel van de kerncentrales in België en over het voortdurende gebrek aan daadkracht om de veiligheid te verbeteren."

Ook schrijft hij: "Bij een onaangekondigde inspectie van Tihange op 9 augustus bleek dat beloofde veiligheidsmaatregelen slechts gedeeltelijk waren doorgevoerd."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA-kamerlid Van Helvert woest op nucleaire waakhond
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Provincie bewandelt diplomatieke weg sluiting Tihange
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen