Overslaan en naar de inhoud gaan

Woede over 'lakse houding' exploitant Tihange

Geplaatst opmaandag 21 november 2016 - 7:01

De topman van de Belgische toezichthouder FANC heeft in twee uitgelekte brieven keihard uitgehaald naar Engie Electrabel, de exploitant van de kernreactoren in Tihange en Doel.

Directeur Jan Bens vindt dat Electrabel veel te laks omgaat met de verontrustende veiligheidsrapporten over met name Tihange.

Brieven
Bens uit zijn ongenoegen in scherpe bewoordingen in twee brieven, waarvan de Franstalige krant La Libre kopieën in handen kreeg. Een eerste brief aan de directie van Electrabel uit juli 2016 gaat over een geheim rapport over de gebrekkige brandveiligheid in de kerncentrales, en over de kans op een meltdown. Volgens Bens neemt Electrabel het rapport onvoldoende serieus.

Lees ook: Veiligheidsplannen Tihange te grabbel op het internet

Lakse houding
De lakse houding van Electrabel getuigt volgens Bens van een 'enorme schaamteloosheid'. De FANC-topman schrijft te betwijfelen of Electrabel het nodige wil doen om de gebrekkige brandveiligheid te verhelpen. Bens was zelf van 1978 tot 2007 in dienst van Electrabel.

Zeer bezorgd
In een tweede brief uit september maakt Bens zich enorm kwaad over hoe slordig in de kerncentrale van Tihange met de veiligheidsregels wordt omgesprongen. "We zijn zeer bezorgd over het beheer door Electrabel van de kerncentrales in België en over het voortdurende gebrek aan daadkracht om de veiligheid te verbeteren."

Ook schrijft hij: "Bij een onaangekondigde inspectie van Tihange op 9 augustus bleek dat beloofde veiligheidsmaatregelen slechts gedeeltelijk waren doorgevoerd."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA-kamerlid Van Helvert woest op nucleaire waakhond
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Provincie bewandelt diplomatieke weg sluiting Tihange
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen