Het verlengen van het contract van André Postema als baas van scholenkoepel LVO leidt tot woedende reacties.
Bij ouders en leerlingen van VMBO Maastricht is het nieuws ingeslagen als een bom, zegt Ingeborg Dijkstra. Ze is onderwijsconsulent en stond afgelopen periode in contact met gedupeerde gezinnen na het examendebacle op de Maastrichtse school. "De emoties lopen weer hoog op", zo schrijft ze op Twitter.
Drie maanden na ongeldig verklaren van diploma’s op #vmbomaastricht merk ik dat emoties (ondanks feit dat meeste diploma’s inmiddels behaald zijn) nog hoog oplopen en ongeloof en onbegrip heersen bij ouders. Zeker na het bericht van #LVO van vandaag over Postema. #nuevenoffline
— Ingeborg Dijkstra - Verbeek (@IngeborgDijkstr) 25 september 2018
Onder vuur
Dinsdagavond werd bekend dat Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) het contract van Postema met twee jaar heeft verlengd. De bestuurder lag onder vuur nadat afgelopen zomer 354 eindexamens van vmbo-leerlingen werden afgekeurd. Er werd druk op hem uitgeoefend om te vertrekken, maar dat weigerde hij.
Lees ook: Postema mag blijven ondanks vmbo-debacle
'Verbijsterend nieuws'
Ook vanuit de politiek wordt vol onbegrip gereageerd op het besluit. Zo heeft het CDA vragen gesteld aan minister Arie Slob van Onderwijs. "Het CDA wil snel een debat over dit verbijsterende nieuws", aldus Tweede Kamerlid Michel Rog. De partij wil weten of de minister zijn benoeming kan terugdraaien. Als dat wettelijk mogelijk is, wil het CDA weten of de minister dit ook van plan is.
Nadat het debacle aan het licht kwam werd ook flinke druk uitgeoefend op Postema om te vertrekken als Eerste Kamerlid. Hij is senator namens de PvdA. Dat deed Postema niet. Hij legde wel zijn functie als fractieleider neer.
Lees ook: LVO-bestuurder André Postema stapt op als fractieleider PvdA
Grote betekenis
Er lopen nog onderzoeken naar hoe het zo mis kon gaan op de Maastrichtse vmbo-scholen. De Raad van Toezicht zegt dat die onderzoeken ook inzicht moeten geven over de bestuurlijke verantwoordelijkheid. "Uiteraard kent de Raad van Toezicht de publieke en politieke discussie over zijn positie", zegt Jan Schrijen, voorzitter van de Raad van Toezicht. "Daar staat tegenover dat de Raad van Toezicht de overtuiging heeft dat juist in deze woelige periode zijn ervaring en kennis van de totale organisatie van LVO van grote betekenis is."