Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

WO I nagespeeld met loopgraven en re-enactors: 'superuniek'

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 13:54

Op een terrein in het Belgisch-Limburgse Maaseik zijn langs de Maas honderden meters aan loopgraven aangelegd. Zogenaamde re-enactors spelen dit weekend daar een veldslag uit de Eerste Wereldoorlog na.

Daarmee herdenken ze het einde van die oorlog.

Marcheerders
De meeste herdenkingen waren vorig weekend. Maar Echt-Susteren werd pas na het einde van de oorlog erbij betrokken toen Duitse troepen over Nederlands grondgebied van België naar Duitsland terugmarcheerden.

Enige Nederlandse gemeente
"Wij zijn de enige Nederlandse gemeente die eigenlijk iets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft gehad", zegt wethouder van Echt-Susteren Peter Pustjens. De oud-geschiedenisleraar legt uit dat er toen aan de voormalige gemeenten Roosteren en Susteren nadrukkelijk gevraagd is de terugtocht van het Duitse leger toe te staan. "Zodat ze gelijk vanuit
België door het smalste stukje Nederland terug naar Duitsland konden."

Lees ook: 100 jaar na WOI: Duitse troepen huiswaarts via Limburg

Grensgebied
De herdenking dit weekend is een samenwerking tussen de Belgische gemeente Maaseik, de Duitse gemeente Selfkant en Echt-Susteren. Op het herdenkingsterrein zijn loopgraven aangelegd en in de loop van vrijdag arriveren tientallen re-enactors. Een van hen is Geert Thissen, die namens de gemeente Echt-Susteren in de organisatie zit. "Ik denk dat heel veel re-enactors die de Eerste Wereldoorlog nadoen, dit zelden ervaren hebben. Bij mijn weten is er ook geen vergelijkbaar toneel geweest, zoals we dat hier hebben aangelegd. Dit is echt in meerdere opzichten superuniek."

Realistische loopgraven
De loopgraven zijn precies zo gegraven zoals ze er in de oorlog ook bij lagen: 1.50 meter diep, met borstwering, prikkeldraad, een bivak om te slapen en wapentuig, zoals bajonetten. De echte die-hard re-enactors slapen ook in die bivak, gewoon op een laag stro, vertelt Thissen. "Alles om maar zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, zoals de soldaten die tijdens de oorlog beleefden."

L1 Cultuurcafé
In L1
Cultuurcafé op L1 Radio is zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur uitgebreid aandacht voor de herdenking. Verder is zangeres Kiki Manders uit Venlo te gast, vertelt Stijn Huijts over de nieuwe tentoonstelling van David Lynch in het Bonnefantenmuseum. Ook volgt een recensie van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald en zorgen Stan Smeets en Jerôme Lenders voor livemuziek.

Het hele herdenkingsprogramma staat op: herdenkingwo1.eu

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen