Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

WO I nagespeeld met loopgraven en re-enactors: 'superuniek'

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 13:54

Op een terrein in het Belgisch-Limburgse Maaseik zijn langs de Maas honderden meters aan loopgraven aangelegd. Zogenaamde re-enactors spelen dit weekend daar een veldslag uit de Eerste Wereldoorlog na.

Daarmee herdenken ze het einde van die oorlog.

Marcheerders
De meeste herdenkingen waren vorig weekend. Maar Echt-Susteren werd pas na het einde van de oorlog erbij betrokken toen Duitse troepen over Nederlands grondgebied van België naar Duitsland terugmarcheerden.

Enige Nederlandse gemeente
"Wij zijn de enige Nederlandse gemeente die eigenlijk iets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft gehad", zegt wethouder van Echt-Susteren Peter Pustjens. De oud-geschiedenisleraar legt uit dat er toen aan de voormalige gemeenten Roosteren en Susteren nadrukkelijk gevraagd is de terugtocht van het Duitse leger toe te staan. "Zodat ze gelijk vanuit
België door het smalste stukje Nederland terug naar Duitsland konden."

Lees ook: 100 jaar na WOI: Duitse troepen huiswaarts via Limburg

Grensgebied
De herdenking dit weekend is een samenwerking tussen de Belgische gemeente Maaseik, de Duitse gemeente Selfkant en Echt-Susteren. Op het herdenkingsterrein zijn loopgraven aangelegd en in de loop van vrijdag arriveren tientallen re-enactors. Een van hen is Geert Thissen, die namens de gemeente Echt-Susteren in de organisatie zit. "Ik denk dat heel veel re-enactors die de Eerste Wereldoorlog nadoen, dit zelden ervaren hebben. Bij mijn weten is er ook geen vergelijkbaar toneel geweest, zoals we dat hier hebben aangelegd. Dit is echt in meerdere opzichten superuniek."

Realistische loopgraven
De loopgraven zijn precies zo gegraven zoals ze er in de oorlog ook bij lagen: 1.50 meter diep, met borstwering, prikkeldraad, een bivak om te slapen en wapentuig, zoals bajonetten. De echte die-hard re-enactors slapen ook in die bivak, gewoon op een laag stro, vertelt Thissen. "Alles om maar zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, zoals de soldaten die tijdens de oorlog beleefden."

L1 Cultuurcafé
In L1
Cultuurcafé op L1 Radio is zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur uitgebreid aandacht voor de herdenking. Verder is zangeres Kiki Manders uit Venlo te gast, vertelt Stijn Huijts over de nieuwe tentoonstelling van David Lynch in het Bonnefantenmuseum. Ook volgt een recensie van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald en zorgen Stan Smeets en Jerôme Lenders voor livemuziek.

Het hele herdenkingsprogramma staat op: herdenkingwo1.eu

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen