Overslaan en naar de inhoud gaan

WML haalt na drie weken weer water uit Maas

Geplaatst opmaandag 25 november 2019 - 11:06

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) heeft sinds zaterdag de inname van Maaswater voor drinkwaterwinning weer hervat.

WML haalde sinds 30 oktober geen water meer uit de Maas, omdat daarin het bestrijdingsmiddel prosulfocarb was ontdekt.

Onkruidverdelger
De vervuiling kwam uit België. Het ging om een onkruidverdelger die veel gebruikt wordt in de landbouw. WML pleit voor een emissieloze landbouw, zodat de drinkwaterbronnen beter worden beschermd. "Om te voorkomen dat hoge concentraties verontreinigingen vanuit de industrie in ons rivierwater terechtkomen, is het van belang dat het transparant is wat industrieën lozen op het oppervlaktewater. Dit geldt natuurlijk voor het hele stroomgebied van de Maas: bescherming van de rivier houdt niet op bij de grenzen."

Lees ook: Is ons drinkwater in gevaar door landbouwgif in de Maas?

Niet in gevaar
De stof werd door Rijkswaterstaat in het water gemeten ter hoogte van de grens bij Eijsden. De inname werd op tijd stopgezet, waardoor de productie en kwaliteit van het drinkwater niet in gevaar is geweest. Na ruim drie weken bleek de waarde van het gif onder de maximale grens te zitten van één microgram per liter.

Het is niet bekend of Rijkswaterstaat samen met de Belgische collega's de bron van de vervuiling heeft gevonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen