Overslaan en naar de inhoud gaan

Winnen van de honger met een maagballon

Geplaatst opzaterdag 18 januari 2020 - 6:59

In Heerlen wordt een nieuw wapen ingezet om overgewicht te bestrijden: de maagballon. De ballon van polyurethaan lost na vier maanden op in het lichaam. De Nederlands Obesitas Kliniek (NOK) in Heerlen is de enige plek in Nederland waar de behandeling wordt toegepast.

Het principe van een maagballon om honger te onderdrukken is niet nieuw. De maagballon-nieuwe-stijl is baanbrekend omdat cliënten niet onder narcose hoeven voor de behandeling.

Supertrots
De 24-jarige Yvonne Kuypers uit Heerlen heeft al bijna alles uitgeprobeerd om af te vallen. Eind vorig jaar besloot ze de nieuwe methode van NOK te proberen. "Ik ben in vier maanden tijd 17 kilo afgevallen. Supertrots op het resultaat." Het was geen gemakkelijke keuze voor de Heerlense met een eigen kapsalon. De behandeling wordt niet vergoed door de verzekering en kost ruim 4000 euro.

Traject
Cliënten als Yvonne volgen een medisch traject van twaalf maanden. Als de maagballon is opgelost en leeggelopen in het lichaam verlaat een klein propje polyurethaan via de ontlasting het lichaam. NOK-arts Inge Palm: "Daarna blijven we de cliënt behandelen. Op de kliniek begeleiden we deelnemers met artsen, diëtisten en ook psychologen. "Soms heb je het moeilijk tijdens het afvallen. Dan is het fijn dat je er met iemand over kunt praten. Je moet het vooral zelf doen", vertelt Yvonne Kuypers.

Obesitas
De behandeling is volgens Palm geschikt voor obesitas-patiënten en mensen die op de drempel van deze chronische aandoening balanceren. "Mensen met heel veel overgewicht besluiten meestal tot een maagverkleining. Dat is toch echt een andere ingreep dan de maagballon. Maar niet iedereen wil geopereerd worden."

Medisch Water
De ballon wordt ingeslikt als capsule. Aan de capsule zit een dun slangetje. Eenmaal in de maag wordt de ballon gevuld met 500 milliliter medisch water. Daarna kan de arts het slangetje door de mond van de cliënt terughalen. "Bij de oude methode kan de maagballon van siliconen alleen onder narcose worden ingebracht. Als de behandeling voorbij is, moet de cliënt wederom onder narcose om de ballon te verwijderen." Volgens Palm is de nieuwe behandelmethode van obesitas succesvol.

Harvard
De maagballon 'nieuwe stijl' is ontwikkeld door twee Amerikaanse studenten aan Harvard. Tijdens een medisch congres maakte de Heerlense arts Jan-Willem Greve kennis met de methode. "In de Verenigde Staten wordt het nog niet toegepast omdat daar nog een heel traject aan vooraf moet gaan voordat het op de markt kan. In Europa is de methode als zo'n 15.000 keer toegepast sinds 2017", aldus Greve.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen