Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkelleegstand in Maastricht daalt spectaculair

Geplaatst opzaterdag 24 december 2016 - 7:06

De winkelleegstand in Maastricht is de afgelopen maanden spectaculair gedaald.

Met iets meer dan 5 procent leegstand, is het aantal niet ingevulde winkelpanden in de provinciehoofdstad nu zelfs ruimschoots onder het niveau van 2007 gezakt (7 procent). In dat jaar dienden zich wereldwijd de eerste tekenen van de economische crisis aan.

Kopgroep
Begin dit jaar stond nog circa 20 procent van het totale winkelvloeroppervlak in de binnenstad leeg. Daarmee behoorde Maastricht zelfs even tot de landelijke kopgroep.

Faillissementen
Die voor Maastrichtse begrippen ongekende piek was overigens voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het faillissement van V&D en de Macintosh-winkels. De voorbije jaren schommelde de leegstand in de stad steeds rond de 10 procent, in Wyck bijna 16 procent (in 2013).

Vierkante meters
De actuele leegstandscijfers zijn de uitkomst van een onderzoek dat enkele dagen geleden in opdracht van het centrummanagement is uitgevoerd. Alles bij elkaar telt Maastricht bijna 132.000 vierkante meter winkelvloeroppervlak, waarvan op dit moment nog maar zo’n 6800 vierkante meter leegstaat. De definitieve komst van woonwarenhuis Loods 5, met een (nieuw) winkeloppervlak van ruim 15.000 vierkante meter, is nog niet in de cijfers verdisconteerd.

Nieuwe winkels
Verder moet worden aangetekend dat ook winkelpanden die nog niet zijn ingericht maar inmiddels wel al zijn verhuurd, niet als leegstand worden aangemerkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het al genoemde V&D-pand, dat inmiddels verhuurd is aan het Canadese warenhuis Hudson’s Bay dat volgend najaar pas de poorten opent. Hetzelfde geldt voor het voormalige pand van Perry Sport, waar in februari het Spaanse kledingmerk Stradivarius neerstrijkt. Ook tijdelijke winkels (pop-upstores) worden als niet leegstaand beschouwd, al gaat het daarbij slechts om enkele panden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provincies maken werk van aanpak winkelleegstand
leegstand stadcentra (25 jan 2020)
Ondernemers maken zich zorgen over leegstand stadscentra
Lege winkelstraat
Leegstand in Limburgse winkelstraten neemt nog steeds toe
Half miljoen voor aanpak winkelleegstand
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen