Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkeliers vrezen niet voor escalaties door mondkapjesplicht

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 7:00

Winkeliers in Limburg zullen geen strijd voeren met klanten over het al dan niet dragen van een mondkapje.

Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Wettelijk verplicht
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is iedereen van 13 jaar en ouder vanaf dinsdag verplicht om een mondkapje te dragen in onder meer publieke ruimtes. Wie met een onbedekt gezicht bijvoorbeeld een winkel, stationsgebouw of musea betreedt, riskeert een boete van 95 euro.

L1

'In gesprek gaan'
Bij de ingang van de Albert Heijn XL in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht staat een gastheer of -vrouw die de klanten zonder mondkapje aanspreekt op de verplichting. Dat laat manager Frank Ackermans weten. "Wij gaan in gesprek met de klant, en gaan er vanuit dat dat voldoende is. Als mensen dan nog weigeren, vragen we ze te vertrekken. Wij houden ons aan de wettelijke voorschriften."

Maar als een klant zegt geen mondmasker te kunnen dragen vanwege medische redenen, kan Ackermans niet vragen om een schriftelijke medische verklaring. "Dat is in strijd met de privacy", zegt Ackermans.

Landelijke oplegging
"Het is een landelijke regel en daar moeten we ons gewoon aan houden. Maar ik hoop dat we in een fase terecht zijn gekomen waarin we ons gezonde verstand gebruiken en een bijdrage kunnen leveren aan de indamming van de coronapandemie", vertelt Ackermans.

Via de omroepinstallatie en door middel van posters wordt de consument geïnformeerd over de nieuwe plicht. Mocht de boel escaleren vanwege lastige klanten dan wordt er ingegrepen door de beveiliging van het winkelcentrum. Maar Ackermans verwacht geen escalaties, mede door de attentie bij de ingang. "Ik denk niet dat consumenten agressief gedrag gaan vertonen. We leggen deze maatregel niet op. Dat heeft het kabinet gedaan en dit is een landelijk besluit."

Informatiebord AH XL in Maastricht
Foto: Frank Ackermans

Wegwerpmondmaskers
Ook supermarktketen Jan Linders zegt geen problemen te verwachten rondom de nieuwe wet. "Toen het advies gold voor het dragen van een mondkapje vonden er ook geen incidenten plaats. We hebben geen reden om aan te nemen dat dat vanaf dinsdag ineens anders zal zijn. Het is een overheidsmaatregel en we gaan ervan uit dat iedereen zich eraan houdt", zegt perswoordvoerder Paula Cleophas. Het kan natuurlijk voorkomen dat bezoekers mondkapjes vergeten, maar daar heeft Jan Linders een oplossing voor. "Als service bieden wij wegwerpmondkapjes aan. Klanten kunnen erom vragen."

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid'
Supermarkten houden zich aan het statement van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De belangenbehartigingsorganisatie zegt dat supermarkten wettelijk gezien niet bevoegd zijn om te handhaven wanneer klanten weigeren een mondkapje te dragen. Handhaving kan echter wel gebeuren door politie en buitengewone opsporingsambtenaren. Zo gaat de politie in Limburg controles uitvoeren in het openbaar vervoer, bij bedrijfsmatige personenvervoer en in publieke binnenruimtes. "We zullen waarschuwen en indien nodig verbaliseren", stelt politiewoordvoerder Chris Timmermans. Daarnaast is het volgens Timmermans niet alleen een politiezaak, maar ligt de taak ook bij een buitengewoon opsporingsambtenaar, de winkeleigenaar en de bevolking zelf. "Iedereen heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

De gemeente Maastricht sluit zich aan bij de gezamenlijke verantwoordelijkheid en gaat geen extra handhavers inzetten. "Er is geen speciale coronapolitie en wij gaan ervan uit dat iedereen het gezonde verstand gebruikt", aldus persvoorlichter Stefan Gybels namens burgemeester Annemarie Penn-Te Strake.

Spanningsveld
Bij Erik Manders, voorzitter van Venlostad.com, de belangenvereniging van ondernemers in de Venlose binnenstad, is niets bekend over mogelijke extra handhaving vanuit de gemeente Venlo. "Dat handhaven moet helder zijn. Voor ons is niet duidelijk wat van een winkelier verwacht moet worden op dit gebied. In deze moeilijke tijd is iedere klant één. Er zit een spanningsveld tussen de verplichting en de klantvriendelijkheid."

Net zoals bij de Albert Heijn in Maastricht zijn ook de informatieposters in de binnenstad van Venlo inmiddels vervangen. "Maar in feite verandert er niet heel veel. Ondernemers hebben toentertijd geïnvesteerd om het winkelen veilig te houden en iedereen draagt een mondmasker. Ondernemers nemen zelf verantwoordelijkheid en verwachten dat ook van de klant."

Ontzegging
Mochten de gemoederen rondom de nieuwe wet hoog oplopen dan kan de winkelier kiezen voor een winkelontzegging, vertelt Manders. "Daar zijn afspraken over gemaakt, maar dat kan alleen in uiterste gevallen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen