Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkeliers Maastricht willen dicht op Tweede Kerstdag

Geplaatst opwoensdag 9 december 2020 - 17:50

De winkels in Maastricht blijven tóch dicht op Tweede Kerstdag, als het aan de winkeliers ligt.

Dat heeft centrummanager Paul ten Haaf woensdag per brief aan de gemeente Maastricht laten weten.

Toestemming
Het stadsbestuur gaf de winkeliers medio oktober nog toestemming om 'bij hoge uitzondering' de deuren open te gooien. "Gelet op de zeer uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van corona heeft het college gemeend in het belang van de economie en werkgelegenheid dit verzoek eenmalig te honoreren", schreef wethouder Vivianne Heijnen (Economie) destijds in een brief aan de raad.

Lees ook: Maastricht komt winkeliers tegemoet: Tweede Kerstdag open

Stevige boodschap
Namens de winkeliers heeft Ten Haaf de aanvraag woensdag ingetrokken. In zijn brief aan de wethouder schrijft hij: 'De besmettingscijfers blijven stijgen, en onze premier heeft gisteren een stevige boodschap afgegeven waarin hij zelfs extra maatregelen nog voor kerst niet uitsluit. Een en ander betekent dat wij geen gebruik zullen maken van de door het college mogelijk gemaakte openstelling op de tweede kerstdag.'

Beeldvorming
Daarnaast schrijft hij 'dat het draagvlak afneemt voor openstelling en in de samenleving beeldvorming mee bepalend is in de beleving. Het is onze overtuiging dat de belangen van bewoners en ondernemers korter bij elkaar liggen dan ooit en hechten veel belang aan draagvlak, juist bij de bewoners in ons verzorgingsgebied die zo belangrijk zijn voor de ondernemers in Maastricht.'

Begin december gaf de lokale PvdA-fractie al aan het een slecht idee te vinden om de winkels op Tweede Kerstdag te openen voor winkelend publiek.

Lees ook: PvdA wil winkelbesluit Tweede Kerstdag herzien

Duidelijk signaal
Woensdagavond vergadert de gemeenteraad van Maastricht en staat de brief van Ten Haaf op de agenda. "Het is een duidelijk signaal", zegt wethouder Heijnen. Ze wil verder inhoudelijk niet voorluitlopen op de raadsvergadering. "Als college steunen we de ondernemers waar dat mogelijk is, maar zij geven nu zélf aan dat de steun voor wat betreft een winkelopenstelling op Tweede Kerstdag niet gewenst is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen