Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkeliers Maastricht willen dicht op Tweede Kerstdag

Geplaatst opwoensdag 9 december 2020 - 17:50

De winkels in Maastricht blijven tóch dicht op Tweede Kerstdag, als het aan de winkeliers ligt.

Dat heeft centrummanager Paul ten Haaf woensdag per brief aan de gemeente Maastricht laten weten.

Toestemming
Het stadsbestuur gaf de winkeliers medio oktober nog toestemming om 'bij hoge uitzondering' de deuren open te gooien. "Gelet op de zeer uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van corona heeft het college gemeend in het belang van de economie en werkgelegenheid dit verzoek eenmalig te honoreren", schreef wethouder Vivianne Heijnen (Economie) destijds in een brief aan de raad.

Lees ook: Maastricht komt winkeliers tegemoet: Tweede Kerstdag open

Stevige boodschap
Namens de winkeliers heeft Ten Haaf de aanvraag woensdag ingetrokken. In zijn brief aan de wethouder schrijft hij: 'De besmettingscijfers blijven stijgen, en onze premier heeft gisteren een stevige boodschap afgegeven waarin hij zelfs extra maatregelen nog voor kerst niet uitsluit. Een en ander betekent dat wij geen gebruik zullen maken van de door het college mogelijk gemaakte openstelling op de tweede kerstdag.'

Beeldvorming
Daarnaast schrijft hij 'dat het draagvlak afneemt voor openstelling en in de samenleving beeldvorming mee bepalend is in de beleving. Het is onze overtuiging dat de belangen van bewoners en ondernemers korter bij elkaar liggen dan ooit en hechten veel belang aan draagvlak, juist bij de bewoners in ons verzorgingsgebied die zo belangrijk zijn voor de ondernemers in Maastricht.'

Begin december gaf de lokale PvdA-fractie al aan het een slecht idee te vinden om de winkels op Tweede Kerstdag te openen voor winkelend publiek.

Lees ook: PvdA wil winkelbesluit Tweede Kerstdag herzien

Duidelijk signaal
Woensdagavond vergadert de gemeenteraad van Maastricht en staat de brief van Ten Haaf op de agenda. "Het is een duidelijk signaal", zegt wethouder Heijnen. Ze wil verder inhoudelijk niet voorluitlopen op de raadsvergadering. "Als college steunen we de ondernemers waar dat mogelijk is, maar zij geven nu zélf aan dat de steun voor wat betreft een winkelopenstelling op Tweede Kerstdag niet gewenst is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen