Overslaan en naar de inhoud gaan

Winkeldieven in Limburg amper afgeschrikt door lockdown

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 21:06

Het aantal winkeldiefstallen in Limburg is afgelopen jaar met zo'n 5 procent gedaald naar 2136 meldingen, tegen 2248 gevallen in 2019. Daarmee is de daling in Limburg een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van de politie. In heel Nederland bedroeg de daling 12 procent, van zo'n 39.000 tot iets meer dan 34.000 winkeldiefstallen.

Lockdown
De daling komt met name door de coronacrisis: in de twee lockdownperiodes werden veel minder diefstallen geteld, omdat veel minder winkels open waren. Tijdens de eerste lockdown mocht de detailhandel openblijven, maar kozen veel bedrijven ervoor om dat niet te doen.

Roermond
Opvallend is dat Roermond, waar het Designer Outlet zo lang mogelijk open bleef, erg hoog scoort in de statistieken. In absolute aantallen is de stad met 333 winkeldiefstallen na Venlo de tweede gemeente in Limburg. Gemeten naar het aantal inwoners scoort Roermond, met 57,2 diefstallen per 10.000 inwoners, zelfs het een na hoogst van heel Nederland. Alleen het dunbevolkte Westerwolde in Oost-Groningen scoort hoger.

Gemeenten
Opvallend is verder dat Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen in het coronajaar een stijging van het aantal winkeldiefstallen zagen. In Maastricht was er juist een forse daling, van 414 meldingen in 2019 liep het terug naar 290. Dat is een daling van 30 procent.

Landelijk
In vergelijking met andere provincies heeft de Limburgse politie het niet al te druk met winkeldiefstal. De meeste meldingen komen uit Zuid- en Noord-Holland. Het probleem komt in Zeeland en Drenthe het minst voor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen