Overslaan en naar de inhoud gaan

Windmolens verder uit elkaar vanwege hinder vliegverkeer

Geplaatst opmaandag 28 november 2016 - 12:49

De vijf windmolens die gepland staan in Egchel, worden verder uit elkaar gebouwd.

De nieuwe posities moeten voorkomen dat er problemen ontstaan voor het radarontvangst van de nabijgelegen militaire vliegbasis in Volkel.

Huizen
De windmolens zouden in het oorspronkelijke plan zo’n 400 meter uit elkaar staan, maar die tussenruimte wordt nu vergroot naar ongeveer 600 meter. Dat betekent dat de turbines iets dichter op de huizen in Egchel en Beringe zullen komen. Met de bewoners wordt hierover gesproken. De turbines behouden wel hun geplande ashoogte van 120 tot 140 meter.

Goedkeuring
De initiatiefnemers van het windmolenpark op de Egchelse Heide (parallel aan de Haambergweg) moeten eerst goedkeuring van Defensie hebben om in aanmerking te komen voor een vergunning. "Tijdens het onderzoek dat TNO hiervoor doet, bleek dat Defensie wel eens problemen zou kunnen hebben met de oorspronkelijke opstelling", zegt Adrie van Oerle.

'Gevolgen omwonenden beperkt'
"We denken dat defensie door de gewijzigde opstelling wel akkoord gaat. De gevolgen voor de direct omwonenden zijn echter beperkt. We hopen in 2017 de vergunning te krijgen en een jaar later met de bouw te kunnen beginnen. Het ziet er goed uit."

Energievoorziening
De initiatiefnemers zijn al ruim 13 jaar bezig met de plannen. Het is de bedoeling dat er 4 tot 5 windmolens worden gebouwd, die gezamenlijk zorg dragen voor minimaal driekwart van de energievoorziening van huishoudens in de gemeente Peel en Maas. Het type windturbine en de afmetingen van de wieken zijn nog niet bekend.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maximaal vijf windmolens voor Egchel
Maximaal vier windmolens in Egchel
Rechtbank geeft groen licht voor windmolenpark Egchel
Handtekeningen voor 16 windmolens Midden-Limburg
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen