Overslaan en naar de inhoud gaan

Windmolens verder uit elkaar vanwege hinder vliegverkeer

Geplaatst opmaandag 28 november 2016 - 12:49

De vijf windmolens die gepland staan in Egchel, worden verder uit elkaar gebouwd.

De nieuwe posities moeten voorkomen dat er problemen ontstaan voor het radarontvangst van de nabijgelegen militaire vliegbasis in Volkel.

Huizen
De windmolens zouden in het oorspronkelijke plan zo’n 400 meter uit elkaar staan, maar die tussenruimte wordt nu vergroot naar ongeveer 600 meter. Dat betekent dat de turbines iets dichter op de huizen in Egchel en Beringe zullen komen. Met de bewoners wordt hierover gesproken. De turbines behouden wel hun geplande ashoogte van 120 tot 140 meter.

Goedkeuring
De initiatiefnemers van het windmolenpark op de Egchelse Heide (parallel aan de Haambergweg) moeten eerst goedkeuring van Defensie hebben om in aanmerking te komen voor een vergunning. "Tijdens het onderzoek dat TNO hiervoor doet, bleek dat Defensie wel eens problemen zou kunnen hebben met de oorspronkelijke opstelling", zegt Adrie van Oerle.

'Gevolgen omwonenden beperkt'
"We denken dat defensie door de gewijzigde opstelling wel akkoord gaat. De gevolgen voor de direct omwonenden zijn echter beperkt. We hopen in 2017 de vergunning te krijgen en een jaar later met de bouw te kunnen beginnen. Het ziet er goed uit."

Energievoorziening
De initiatiefnemers zijn al ruim 13 jaar bezig met de plannen. Het is de bedoeling dat er 4 tot 5 windmolens worden gebouwd, die gezamenlijk zorg dragen voor minimaal driekwart van de energievoorziening van huishoudens in de gemeente Peel en Maas. Het type windturbine en de afmetingen van de wieken zijn nog niet bekend.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maximaal vijf windmolens voor Egchel
Maximaal vier windmolens in Egchel
Rechtbank geeft groen licht voor windmolenpark Egchel
Handtekeningen voor 16 windmolens Midden-Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen