Overslaan en naar de inhoud gaan

Windmolenpark Venlo definitief: forse schadeclaim in de maak

Geplaatst opwoensdag 18 december 2019 - 11:54

De plaatsing van negen windmolens in Venlo kan doorgaan.

Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag geoordeeld.

Omstreden
De komst van de 210 meter hoge windturbines langs het spoor vanaf knooppunt Zaarderheiken richting Sevenum is omstreden. De gemeenteraad hield in 2018 de komst van de negen windmolens tegen.

windmolens venlo (18 dec 2019)
Beeld: ruimtelijkeplannen.nl

Lees ook: Venlose raad stemt tegen windmolens

Schadeclaim
De Venlose weigering was volgens de RvS onterecht. Met dat vonnis in de hand klopt initiatiefnemer Etriplus nu aan bij de gemeente met een forse schadeclaim. "Door de weigering van de gemeente Venlo heeft Etriplus veel extra kosten moeten maken", zegt advocaat Derek Sietses. Hij is de raadsman die Etriplus heeft bijgestaan tijdens juridische procedure bij de Raad van State.

Enorm bedrag
Sietses spreekt over een "enorm bedrag" aan extra kosten. De hoogte van de schadeclaim wil hij niet bekendmaken. "Dat is vertrouwelijke informatie." Etriplus is een initiatief van Greenport Venlo, Firan, Arcadis, Greenchoice en Ekwadraat. In Greenport Venlo zitten de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Venlo en de provincie Limburg.

Zere been
Het weigeringsbesluit van de Venlose gemeenteraad om de komst van windmolens onmogelijk te maken was tegen het zere been van de provincie Limburg. Om de Limburgse klimaatdoelen te behalen is het windmolenpark namelijk nodig, volgens het provinciebestuur. Daarom heeft de provincie het Venlose windturbine-initiatief bij de gemeente weggehaald en naar zich toegetrokken. De negen windmolens moeten in totaal 28.000 huizen van groene stroom voorzien.

Niet overtuigend
Volgens de Raad van State zijn de argumenten van de Venlose gemeenteraad niet overtuigend genoeg om de windmolens te weigeren. De gemeenteraad vond dat het draagvlak onderzocht moest worden, maar dat is volgens de RvS wettelijk helemaal niet verplicht. Ook stelde de gemeente dat initiatiefnemer Etriplus de omwonenden onvoldoende had gecompenseerd voor de overlast. Maar ook dat was niet waar, oordeelde de bestuursrechter.

Geluidsoverlast
De zorgen van de gemeenteraad met betrekking tot geluidsoverlast noemt de RvS ongegrond. Uit onderzoek van Etriplus blijkt dat het met die overlast juist meevalt.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen