Overslaan en naar de inhoud gaan

Wilde kat krijgt vaste voet aan Limburgse grond

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 19:57

Het aantal wilde katten in Limburg is uitgegroeid tot een stabiele populatie. Aanleiding daarvoor zijn de groeiende aantallen in de Duitse Eiffel en Belgische Ardennen.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting ARK Natuurontwikkeling.

Tien à twaalf
"We hadden al een paar aanwijzingen door onderzoeken die we in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. In het laatste onderzoek dat we net hebben afgerond, zien we ongeveer tien à twaalf volwassen katten met kittens via camerabeelden in het Vijlenerbos. Genoeg voor een stabiele populatie in Limburg", vertelt Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling.

Al voor de Middeleeuwen verdween de wilde kat uit de provincie. Jacht en ontbossing waren daarvoor de belangrijkste oorzaken.

Landjepik
Meertens vertelt dat een tiental katten nog altijd een kwetsbaar aantal is. Toch noemt ze de populatie stabiel: "Die groep wordt steeds verder aangevuld door het groeiende aantal wilde katten in de Duitse Eiffel of de Belgische Ardennen. Wilde katten zijn erg territoriaal waardoor hun leefgebied steeds verder uitbreidt. Mocht er dus een dip komen in de Limburgse populatie, staat de aanwas vanuit het buitenland garant."

Lees ook: Nog steeds grote zorgen voortbestaan korenwolf en eikelmuis

Geen mensenvriend
Het verschil tussen een wilde kat en een tamme huiskat zit 'm voornamelijk in de staart. Die is dikker dan die van de huiskat. Daarbij zijn een doorlopende zwarte streep op de rug en losse zwarte ringen aan het eind van de staart kenmerkend. Ook is de wilde kat veel schuwer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen