Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijnboeren hebben het steeds drukker door wijnroutes

Geplaatst opvrijdag 27 augustus 2021 - 13:50

Met een nieuwe wijnwandeling in Meerssen heeft Zuid-Limburg nu vijf wijnroutes die je kunt lopen. Daarmee wil de stichting Promotie Limburgse Wijn het wijntoerisme in de provincie verder ontwikkelen. En dat lijkt te werken, want de wijnboeren aan de routes hebben het steeds drukker.

Ook de wijngaarden worden steeds groter.

Wijn maken en schenken
"De rosé van 2019 is al helemaal uitverkocht", zegt wijnboer John Cox in Eyserheide. Zijn wijngoed Domaine Salamander ligt ongeveer halverwege de eerste route des vins of wijnwandeling in Limburg. Die loopt sinds twee jaar vanuit Wahlwiller. "Als het een beetje goed weer is, is het hier volle bak", vertelt John die alles zelf doet. "Ja, ik maak de wijn, maar ik schenk hem ook uit voor de gasten die hier binnenlopen. Gelukkig heb ik hulp van vrienden en mensen uit de buurt anders zou ik het niet meer voor elkaar krijgen allemaal."

Video: L1

Koningshuis
Het klinkt als muziek in de oren van Jules Odekerken. De voorzitter van de stichting Promotie Limburgse Wijn wil graag dat toeristen in contact komen met de Limburgse wijnboeren. "Het gaat om cultuur opsnuiven door contact met de lokale wijnboer. Waar is de boer mee bezig? Laat maar zien dat we er trots op zijn. De tijd van duur en zuur is allang voorbij. We hebben echt voortreffelijke wijn in Limburg. Die wordt tot aan het koningshuis gedronken. Zo zorgt de Limburgse wijn ook voor verbroedering."

Grootste wijnprovincie
Op dit moment is Limburg de grootste wijnprovincie. Ongeveer dertig procent van de totale oogst in Nederland komt uit Limburg. "De laatste jaren is er veel bij geplant. Ook het afgelopen jaar zijn er weer zo'n 15.000 wijnstokken bijgekomen en is het oppervlakte van de wijngaarden met 3 tot 4 hectare vergroot. Tegelijkertijd zijn in Gelderland een paar wijnboeren verdwenen. Dus vandaar de Limburgse koppositie. Er is nog steeds veel ambitie, maar de grond wordt natuurlijk veel schaarser. En eigenlijk is veel groei niet nodig, we hebben toch al zo'n 75 hectare in Limburg. Terwijl toch het gros van de wijndrinkers in de provincie nog nooit een Limburgse wijn heeft gedronken, dat moet beter."

Belevingscentrum
Naast de wijnwandelroutes wil de stichting Promotie Limburgse Wijn ook graag dat er een belevingscentrum komt. "Een plek waar je kunt leren hoe wijn wordt gemaakt en welke wijnen we in Limburg allemaal hebben. Door corona heeft het allemaal wat stil gelegen, maar we hebben contact met ondernemers die mee willen doen om zo'n belevingscentrum tot stand te brengen."

Het andere doel van de stichting is om de Limburgse wijn meer bekendheid te geven in de Randstad. Stan Kerckhoffs uit Ulestraten en nu sommelier bij sterrenrestaurant Latour in Noordwijk is de kersverse Limburgse wijnambassadeur. Hij gaat onder meer de Limburgse wijnweek medio september promoten.

Randstad
John Cox lijkt weinig promotie nodig te hebben. Hij heeft al klanten in de Randstad. "Ik lever aan speciale wijnhandelaren in Amsterdam, bij Leiden en in Santpoort. Maar ik heb ook steeds meer klanten hier uit de regio die een doosje komen halen. Ook doordat meer mensen zijn gaan wandelen vanwege corona zijn ze hier langs gelopen en hebben ze onze wijn ontdekt."

Betaalbaar blijven
John is met tweeëneenhalve hectare wijngaard en zo'n 7000 flessen per jaar een bescheiden wijnboer. "Er is genoeg vraag om uit te breiden, maar ik weet het nog niet. Nu is het hier laagdrempelig. Iedereen kan hier binnenlopen om een glaasje te drinken en wat te kopen. Als ik groter word, moet ik personeel aantrekken en commerciëler gaan denken. Ik weet niet of ik daar zin in heb. Dan gaan de prijzen ook omhoog, dat wil ik eigenlijk ook niet. Het moet leuk betaalbaar blijven."

Deze week gaat L1 in een zomerserie langs op plekken die zich de komende jaren graag verder willen ontwikkelen als toeristische attracties of locaties voor dagrecreatie. Zoals vandaag in Meerssen.

Eerder waren we op luchthaven Maastricht Aachen Airport (MAA), de Maasplassen, in Valkenburg en in Baarlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen