Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiens skelet ligt in 400 jaar oude graf van kasteelruïne?

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 20:36

Archeologen hebben woensdag het enige bekende graf op de kasteelruïne in Valkenburg geopend. In het graf ligt een menselijk skelet uit de periode rond 1600.

Het graf werd in 1925 gevonden en destijds afgedekt met een betonnen plaat.

Weinig bekend
“Er zijn toen welgeteld vier zinnen over geschreven. Dat het gevonden is, dat het weer afgedekt is en dat er een sokkel is geplaatst op het graf met de tekst: Graf van een onbekende ontdekt en hersteld in 1925”, zegt archeoloog Xavier van Dijk van onderzoeksbureau RAAP.

Voor Van Dijk is deze vondst zeer bijzonder. "Dit is het leukste onderzoek van de laatste jaren voor mij."

Video: L1

400 jaar oud
De onderzoekers willen het skelet graag een naam geven. Maar dat wordt nog een hele klus want er is niet veel bekend. De steen was jarenlang verscholen in een heg en is pas in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt. Er is toen een gaatje geboord in de betonnen afdekplaat van 1925 om de onderkaak voor onderzoek eruit te halen. Onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft uitgewezen dat het om een menselijk skelet uit de periode rond 1600 gaat.

Lees ook: Onderzoek naar skelet in kasteelruïne Valkenburg

Nationale Archeologiedagen
Nu bijna een eeuw later start het onderzoek naar de persoon die daar al ruim vierhonderd jaar in de aarde rust. In het kader van de Nationale Archeologiedagen kan het publiek tot en met zondag het graf bezichtigen en het onderzoek ter plekke volgen.

Botresten
“Vrijdag komt er een fysisch antropologe die fysiek onderzoek gaat doen naar het skelet. De botten worden dan uitgestald op een tafel”, zegt Lotte van de Ven van de stichting Kasteel van Valkenburg.

Het graf wordt na de ruiming weer in de staat van 1925 teruggebracht. De botten gaan na het onderzoek naar het Provinciaal Archeologisch Depot voor de Bodemvondsten in Heerlen. Maar Van de Ven hoopt dat de kasteelruïne ze snel weer mag lenen. "Dat zou het allermooiste zijn. Hoe mooi zou het zijn om de eigen vondsten van hier ook daadwerkelijk hier ook te tonen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen