Overslaan en naar de inhoud gaan

Wielrenster Van der Breggen soleert naar Nederlandse titel

Geplaatst opzaterdag 22 augustus 2020 - 22:32

Wielrenster Anna van der Breggen van de Limburgse wielerploeg Boels-Dolmans heeft voor de eerste keer in haar carrière de Nederlandse titel op de weg veroverd. Sabrina Stultiens uit Meijel kwam als twaalfde over de finish.

Anna van der Breggen noemde haar eerste Nederlandse wegtitel 'supermooi'. "Het was niet makkelijk om die trui te pakken op zo'n zwaar parcours. Die VAM-berg is echt een zware klim en zeker als je er zo vaak over moet. Dus het betekent wel wat om dat rood-wit-blauw nu in mijn bezit te hebben", zei de kampioene tegen de NOS.

Op avontuur
De 30-jarige Van der Breggen ging al vroeg op avontuur op het parcours in Drenthe rond de zogeheten Col du VAM. Ze kwam op vijftien kilometer van de aankomst in haar eentje op kop en soleerde naar de Nederlandse driekleur.

Meerdere erkennen
Annemiek van Vleuten, die dit jaar alle koersen won waarin ze van start ging, moest haar meerdere erkennen in Van der Breggen. De wereldkampioene begon op dertig kilometer van de finish aan haar opmars naar voren, maar kreeg het gat naar Van der Breggen niet dicht. Ze arriveerde ruim een minuut na haar grote rivale als tweede.

NK wielrennen vrouwen (22 aug 2020)
Foto: George Deswijzen

Pittige klimmetjes
De vrouwen reden zeventien keer een omloop van 7,3 kilometer met in elke ronde twee pittige klimmetjes. De stijgingspercentages op de Col du VAM, een oude vuilstort, waren niet mals met een piek tot 24 procent. Dat bergje bleek de scherprechter in de koers.

Samenwerken
Van der Breggen ontsnapte al vroeg in de wedstrijd en nam samen met oud-kampioene Anouska Koster en Jip van de Bos al snel enkele minuten voorsprong. Het trio werkte goed samen en hield rondenlang een solide voorsprong vast. Het duurde lang eer de achtervolging serieus op gang kwam en Van Vleuten was daarin de grote gangmaker. Ze nam Marianne Vos en Amy Pieters nog een tijdje op sleeptouw, maar met nog twee ronden te gaan was ze los van dat duo.

Fietswissel
Menigeen verwachtte dat Van Vleuten ook Van der Breggen nog zou achterhalen. De renster van Mitchelton-Scott imponeerde de afgelopen weken met drie zeges in Spaanse koersen en de Strade Bianche. Van der Breggen, de vedette van de ploeg Boels Dolmans, had haar krachten echter goed verdeeld en bouwde in de slotronde haar voorsprong nog uit tot boven de minuut. Zelfs een fietswissel op drie kilometer voor de finish bracht haar titel niet in gevaar.

Koster eindigde als derde, Vos werd vierde en Pieters finishte als vijfde.

Tour de L1mbourg vanaf zaterdag op L1 TV. Iedere dag vanuit een andere Limburgse gemeente.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen