Overslaan en naar de inhoud gaan

Wielerlegende Jan Janssen geëerd met Limburgs beeld

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 18:23

In zijn geboorteplaats Nootdorp is maandag een beeld onthuld van tourwinnaar Jan Janssen. Het beeld is gemaakt door Wil van der Laan uit Bunde.

De wielerlegende wordt in mei 80. Samen met die andere Nederlandse tourwinnaar Joop Zoetemelk onthulde hij maandagmiddag het beeld.

Beeld Jan Janssen
Foto: L1

Snelheid
In zijn typische stijl heeft Van der Laan de fiets grotendeels weggelaten, met uitzondering van het stuur. "Als ik er een fiets onder zet, met schoenen en toeclips en wielen die niet draaien, dan staat alles stil. Nu geeft het de kijker een idee van snelheid."

Video: L1

Tijdrit
Het beeld is geïnspireerd op het moment dat Jan Janssen in de laatste etappe van de Tour de France van 1968, een tijdrit, het vélodrome Bois de Vincennes binnenreed. Janssen zette de snelste tijd neer en daarna volgden nog enkele zenuwslopende minuten, want de Belg Herman van Springel was op dat moment nog onderweg in zijn gele trui. Hij had in het klassement een voorsprong van 16 seconden op de nummer twee Jan Janssen. Van Springel verloor in de tijdrit 54 seconden. De rest is geschiedenis.

Bril
Brildrager Jan Janssen was zeer herkenbaar in het peloton, vooral als hij een zonnebril op had. "Die bril en dat achterovergekamde haar maken meteen duidelijk om wie het hier gaat", zegt Van der Laan. "Ik vind het fantastisch dat ik deze opdracht heb gekregen, want Jan is een van mijn drie favoriete wielrenners. De anderen zijn Jan Raas, maar die wil geen publiciteit dus al zeker geen beeld, en Tom Dumoulin. Van die laatste staat al een bronzen ontwerp klaar. Nu moet hij alleen nog even de Tour winnen", grapt de kunstenaar uit Bunde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen