Overslaan en naar de inhoud gaan

Wielerbond komt met protocol en wil vangnet profkoersen

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 16:32

Wielerbond KNWU hoopt vanaf de zomer weer voorzichtig het wedstrijdseizoen te hervatten. Dat gebeurt in fasen, zo staat in het protocol dat de bond heeft opgesteld.

Daarnaast pleit de wielerbond voor een financieel vangnet voor grote koersen als de Amstel Gold Race en de BinckBank Tour. Dat moet ervoor zorgen dat die niet te snel hun plannen annuleren.

Lees ook: Nieuwe kalender: Amstel Gold Race op zaterdag 10 oktober

Jeugd als eerste
De jeugd mag als eerste, mogelijk in juni al, weer koersen op lokaal niveau, zo blijkt uit het protocol. Coureurs boven de 13 jaar moeten wachten tot het kabinet het verbod op contactsporten opheft. Eliterenners moeten vooralsnog wachten tot 1 september, een datum die eerder al was aangegeven. Daarnaast hangen er strikte voorwaarden aan de hervatting van het profwielrennen vast.

Beperkingen
Die nationale en internationale wedstrijden krijgen met tal van beperkingen te maken, zo vermoedt Henk van Beusekom, de manager sport van de KNWU. "De 1,5 meterregel zal worden gehandhaafd. Dat heeft gevolgen voor de omgang met bijvoorbeeld begeleiders, juryleden en pers. Ook komen er, wat ons betreft, geen centrale bijeenkomsten voor verkeersregelaars of juryleden meer."

Lees ook: Premier Rutte: Amstel Gold Race kan 'superspreader' worden

Vipruimten
Voor koersen zoals de Amstel Gold Race en de BinckBank Tour is het van belang wat ze met vipruimten mogen. "Ook daarvoor is het nu te vroeg om conclusies te trekken. Voor organisaties ligt daar ook een probleem. Wat kunnen ze sponsors bieden? Het zou mooi zijn als er voor de organisatoren van evenementen een financieel vangnet komt zodat zij zich niet in een te vroeg stadium gedwongen zien activiteiten te cancelen teneinde niet in financiële problemen te komen."

Optimistisch
Wie voor dat vangnet moet zorgen, is echter de vraag. De Amstel Gold Race is op de nieuwe wielerkalender gepland op 10 oktober. De organisatie van de enige Nederlandse wielerklassieker toonde zich onlangs optimistisch over het doorgaan van de koers. De BinckBank Tour, die de laatste jaren ook steevast door Limburg trok, staat op de rol voor 29 september tot 3 oktober.

Lees ook: Amstel Gold Race optimistisch: 'We zijn flexibel'

Versoepelingen
In het KNWU-protocol wordt onder meer gesuggereerd dat het voorlopig onhaalbaar zou zijn om buitenlandse wielrenners en ploegen in Nederland te laten koersen, maar Van Beusekom nuanceert dat. "Dit is opgeschreven met de nu geldende regels als basis. Er zal de komende maanden waarschijnlijk sprake zijn van een versoepeling. Daarop passen wij onze richtlijnen meteen aan", aldus de manager sport van de KNWU.

Dezelfde adviezen
"Voor wat betreft de mogelijkheid voor het toelaten van renners uit het buitenland geldt dezelfde regel als voor het deelnemen door Nederlandse renners aan wedstrijden in het buitenland", aldus Van Beusekom. "Dat is dat voor beide zaken dezelfde adviezen gelden als voor het reizen naar of van het buitenland om andere redenen zoals vakantie of werk."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen