Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiebes: 'Kabinet helpt Nedcar, maar neemt regie niet over'

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 16:26

Het kabinet helpt VDL Nedcar met de zoektocht naar een nieuwe klant en wil zich daarbij best een grote rol toebedelen.

Maar het gaat minister Eric Wiebes (Economische Zaken) te ver om op de stoel van de bestuurder te gaan zitten en "de regie over te nemen".

Aandringen
Limburgse Kamerleden drongen bij Wiebes aan op een plan van het kabinet om actiever betrokken te zijn bij de autofabriek in Born. Autofabrikant BMW kondigde vorige maand af vanaf 2023 te stoppen met de productie van auto's bij Nedcar.

Lees ook: Medewerkers Nedcar en FNV bieden petitie aan in Den Haag

Zoektocht
Wiebes beloofde dat het Rijk, de provincie en de gemeente zich actief bemoeien met de zoektocht van VDL Nedcar. Ook wil hij kijken naar regels die het vinden van een nieuwe opdrachtgever in de weg staan. "Maar regie op de toekomst van een individueel bedrijf, dat gaat niet."

Handelmissie
Volgens DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk doet het kabinet op handelsmissies niet anders dan het verwerven van nieuwe partners en bedrijven. "Dat is doodnormaal", zegt hij. PVV'er Dion Graus vraagt van het kabinet een "integraal plan in samenwerking met de provincie, gemeente, kennis- en onderwijsinstellingen, waarin het kabinet de regie neemt".

Werkgelegenheid
Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) wijst op het grote belang van VDL Nedcar. Als de fabriek zonder opdrachtgever komt te zitten, heeft dat niet alleen invloed op de 5000 werknemers, maar op de hele auto-industrie in Zuid- en Midden-Limburg. "Dit vergt een actieve regierol, verder dan alleen maar contacten."

Coördinatierol
Het kabinet doet veel meer dan alleen partijen bij elkaar brengen, zegt Wiebes. Daarvoor is het belang te groot. VDL Nedcar speelt namelijk ook een belangrijke rol in de Nederlandse economie. "Er is een veel grotere coördinatierol nodig", aldus de bewindsman. "Het enige punt waar ik tegen protesteer is de gedachte dat, bij het uiteindelijke businessplan van een onderneming, het Rijk de pen vasthoudt. Dat is pedant, dat gaat te ver, dat mag niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen