Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiebes: 'Geen toezegging, wel gesprek met VDL Nedcar'

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 20:01

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft geen harde toezeggingen gedaan over financiële steun aan VDL Nedcar. De provincie Limburg heeft 10 miljoen euro van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, en Infrastructuur en Watersstaat gevraagd voor de aanpassing van de wegen rond de fabriek.

Nedcar treft voorbereidingen om in de toekomst een nieuwe productiehal te bouwen. Het bedrijf is nu nog teveel afhankelijk van zijn enige klant: BMW. Daarom wil het graag een tweede klant aan zich binden. Daarover voert het bedrijf momenteel gesprekken met drie potentiële klanten.

60 miljoen
Om snel een nieuwe productielijn te kunnen realiseren, moet de infrastructuur rond de fabriek worden aangepakt. Daarom moet er een randweg komen. De kosten daarvan bedragen ruim 60 miljoen euro. 10 miljoen euro moet van het Rijk komen. Maar tijdens de Kamercommissie in Den Haag liet Wiebes weten in gesprek te zijn met Nedcar over de nieuwe variant en nog geen toezeggingen te kunnen doen.

Lees ook: Provincie wil 24,8 miljoen bijdragen voor wegen rond Nedcar

Nieuwe variant
Bij de nieuwste variant moet in het gebied van het Sterrenbos een nieuwe productiehal komen. Bij het Amrath-hotel komt een ongelijkvloerse kruising. Daarnaast komt er een rondweg. Deze aanpassingen zijn nodig om de verkeersdrukte tegen te gaan. Als Nedcar daadwerkelijk een nieuwe tweede klant vindt, verdubbelt het aantal werknemers van 5.000 naar 10.000, zo is de verwachting.

Op een kier
"
Het is in ieder geval positief dat de deur op een kier staat", zegt Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) uit Panningen. Volgens Amhaouch is het belangrijk om in een tijd van crisis een bedrijf als Nedcar financieel te steunen. "Landen als Frankrijk en Japan steunen hun auto-industrie al volop. Nedcar wil minstens 500 miljoen investeren. Dat moeten wij ook doen. Vooral omdat dit goed is voor de werkgelegenheid."

Aandacht
De provincie heeft bijna 25 miljoen euro klaarliggen voor de infrastructuur bij de autofabriek. "In verband met de crisis willen we die plannen graag naar voren halen", stelt gedeputeerde Joost van den Akker (VVD). "Daarom is het bemoedigend dat de plannen de aandacht van het ministerie hebben."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen