Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie zijn de vluchtelingen in Weert?

Geplaatst opdonderdag 17 september 2015 - 20:32

In de Van Hornekazerne in Weert zitten al een paar dagen bijna 1000 vluchtelingen. Ze vinden er eindelijk rust na een helse tocht, vaak vanuit Syrië door Europa naar Nederland.

Maar wie zijn die asielzoekers die al wekenlang het nieuws beheersen? L1 maakte twee portretten van de vluchtelingen in Weert: van een oorlogsvluchteling en van een economische vluchteling.

Op de vlucht voor de oorlog in Syrië
De eerste reportage gaat over Waddah en zijn 15-jarige neefje Saad Tayfour. Ze komen uit het inmiddels plat gebombardeerde Aleppo. Daar blijven was geen optie. Saads vader stierf door het geweld. Hij noemt het leven in Aleppo verschrikkelijk: "Het is gevaarlijk. Er is geen water en geen elektriciteit, maar ook geen internet, geen leven en geen school." Waddah en Saad lieten alles achter en vertrokken via Libanon, Turkije met de boot naar Griekenland. Saad is blij dat hij in Nederland is. "Ik hou van voetballen en wil hier graag studeren."

Economische vluchtelingen
Niet alle vluchtelingen in Weert zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Er zijn ook mensen bij die niet uit een gevaarlijk gebied komen en op zoek zijn naar een betere toekomst. Jetnor Lleshi uit Tirana in Albanië is een voorbeeld daarvan. In zijn land is er geen oorlog, maar toch is het leven er volgens hem niet goed: "Albanië heeft geen goede economie. Ik heb geen geld om mijn studie te starten."

Omar Eleiwi (25) uit Syrië woont al twee jaar in Turkije. Daar had hij een baan, maar hij besloot toch naar Nederland te komen. "Ik ben hier voor mijn familie, samen met mijn jonge broertje. Gewoon voor mijn familie. In Istanbul was het zwaar. We werkten daar 14 tot 15 uur per dag."

Lees hier meer over de vluchtelingen in Weert.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duizend vluchtelingen naar kazerne in Weert
Weert moet rekening houden met komst extra vluchtelingen
Ziekenhuis Weert gaat zieke vluchtelingen apart opvangen
Kleding afval textiel
Plan voor kledinguitgiftepunt voor vluchtelingen in Weert
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen