Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wie zijn de vluchtelingen in Weert?

Geplaatst opdonderdag 17 september 2015 - 20:32

In de Van Hornekazerne in Weert zitten al een paar dagen bijna 1000 vluchtelingen. Ze vinden er eindelijk rust na een helse tocht, vaak vanuit Syrië door Europa naar Nederland.

Maar wie zijn die asielzoekers die al wekenlang het nieuws beheersen? L1 maakte twee portretten van de vluchtelingen in Weert: van een oorlogsvluchteling en van een economische vluchteling.

Op de vlucht voor de oorlog in Syrië
De eerste reportage gaat over Waddah en zijn 15-jarige neefje Saad Tayfour. Ze komen uit het inmiddels plat gebombardeerde Aleppo. Daar blijven was geen optie. Saads vader stierf door het geweld. Hij noemt het leven in Aleppo verschrikkelijk: "Het is gevaarlijk. Er is geen water en geen elektriciteit, maar ook geen internet, geen leven en geen school." Waddah en Saad lieten alles achter en vertrokken via Libanon, Turkije met de boot naar Griekenland. Saad is blij dat hij in Nederland is. "Ik hou van voetballen en wil hier graag studeren."

Economische vluchtelingen
Niet alle vluchtelingen in Weert zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Er zijn ook mensen bij die niet uit een gevaarlijk gebied komen en op zoek zijn naar een betere toekomst. Jetnor Lleshi uit Tirana in Albanië is een voorbeeld daarvan. In zijn land is er geen oorlog, maar toch is het leven er volgens hem niet goed: "Albanië heeft geen goede economie. Ik heb geen geld om mijn studie te starten."

Omar Eleiwi (25) uit Syrië woont al twee jaar in Turkije. Daar had hij een baan, maar hij besloot toch naar Nederland te komen. "Ik ben hier voor mijn familie, samen met mijn jonge broertje. Gewoon voor mijn familie. In Istanbul was het zwaar. We werkten daar 14 tot 15 uur per dag."

Lees hier meer over de vluchtelingen in Weert.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duizend vluchtelingen naar kazerne in Weert
Weert moet rekening houden met komst extra vluchtelingen
Ziekenhuis Weert gaat zieke vluchtelingen apart opvangen
Kleding afval textiel
Plan voor kledinguitgiftepunt voor vluchtelingen in Weert
Overzicht
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen